Сглобяема къща за бежанци от IKEA

IKEA-Refugee-Shelter7-1

Наистина ли все още някой твърди, че е трудно да се осигури адекватен подслон за бежанците? Ами ето, за пореден път, не е. Вече има съвсем добро решение, от Фондацията IKEA в партньорство с UNCHR (United Nations High Commissioner for Refugees). В идеален икейски стил мобилната къща е в плосък пакет за транспортиране и се сглобява бързо и лесно за 4 часа. Площта й е 17,5 кв.м., в които удобно могат да бъдат настанени 5 души. Къщата се захранва със соларни панели, а специалната конструкция пази хладно през деня и топло през нощта. Би трябвало да издържи поне 3 години.

IKEA-Refugee-Shelter6-1

Създаването на къщите отнема 3 години и 4.6 милиона долара. Крайният резултат е с лека, гъвкава стоманена рамка, облицована с панели от полимерна пяна, които пропускат светлината през деня и осигуряват усамотение през нощта.

IKEA-Refugee-Shelter3-1

В момента къщите се тестват и цената за производство е около 7 500 долара. След приключване на изпитателния срок в реални условия в Ирак и Етиопия те ще влязат в масово производство, с което цената ще се намали на около 1 000 долара. Да, по-скъпо от палатка, но много по-трайно, така че сметките излизат.

Когато дойде време да се приберат в родината си, бежанците ще могат да го направят заедно с временните си домове. Така те ще разрешат не само проблема с настаняването им извън родината им, но и след завръщането там, където е повече от силно вероятно да не намерят къщите си цели.

И тъй като по Коледа стават чудеса, може би и българското правителство ще закупи някакъв брой от тези подслони. А междувременно, ако искаш да направиш нещо за бежанците в България, ето страницата, посветена на хуманитарна помощ. Това е групата за дискусии около акциите, а ако искаш да научиш повече за арабската култура, заповядай.

02 comments on “Сглобяема къща за бежанци от IKEA

  • Таня Илиева , Direct link to comment

    Защо за бежанци??? И те ще ги платят ли тези къщички? Или ще ги получат и после дори ще имап претенциите да си ги вземат??? Звучи невероятно, защото първо тези хора нямат пари и второ нямат намерение да се връщат в родината си… И защо тези къщички не се предложат на нуждаещи се българи – например роми, които обитават нехигиенични и грозни коптори?????

Comments are closed.