Шай Агаси е Обама в света на електронните коли

Напоследък все по-често попадам на името Шай Агаси в контекста на харизматичен, млад, бизнес лидер с ценности и екстра напредничави идеи.

Историята му е на истински визионер и всестранно развита личност. Обща класация на CNN и Time Magazine го слага в топ 20 „Global Influentials for 2003“, а май месец тази година попадна и в списъка на списанието за 100-те най-влиятелни хора в света.

Роден е в Израел, завършва компютърни науки и става един от най-ценените и млади професионалисти в SAP AG. За първи път в историята на компанията в борда на директорите участва човек, който не е германец. Създава общо 4 компании така между другото, една от които, Top Tier, продава на SAP за 400 милиона долара. Когато е на прага да стане изпълнителен директор на SAP решава, че няма по-важно нещо от това да работи за спасението на планетата и скача в тотално нова сфера – производство на електронни коли и компанията му Best Place. Залага си цел до 2020 да помогне на цели държави да се освободят изцяло от горива за транспорт.

Учудващо за повечето хора Агаси е против хибридните коли – „хибридните коли са като русалките. когато искаш риба, получаваш жена. когато искаш жена, получаваш риба“. Бъдещето, според него, е изцяло в електронните коли.

Много скептици намират идеите му за крайно радикални, но през април 2008, анализатори от Deutche Bank заключват – the company’s approach could be a „paradigm shift“ that causes „massive disruption“ to the auto industry, and which has „the potential to eliminate the gasoline engine altogether.“

препоръчвам ви тази презентация, истинско удоволствие да го слушаш и гледаш. и истинско удоволствие, че хора с такава енергия се включват в борбата с промените в климата:

блогът на Агаси

„Shai Agassi has only one car, no charging stations, and not a single customer—yet everyone who meets him already believes he can see the future.“

Wired