Ирландският пъб, в който не плащаш с пари, а с каквото можеш

Идеята за новият пъб е на Марк Бойл, за когото сте чували от опита му да живее без да използва пари.

Обикновено регулярните посетители в питейни заведения си стават близки – и помежду си, и със заведението. Но защо да не си станат още по-близки, толкова, че всъщност отношенията помежду им да бъдат на изцяло доброволни начала, рекли си купчина приятели в един мрачен и дъждовен ден. А денят бил мрачен и дъждовен, защото действието се случва в Галуей, Ирландия, а там, знаем, просто почти няма друг вид дни. Което и обяснява защо се събират толкова по баровете, мда.

И така решили да създадат първият в света пъб, в който всичко ще е безплатно. Храна, пиене, забавления – без пари. Вместо пари обаче, трябват усилия, кой каквото може. Смени зад бара, дърводелски услуги, бояджийство, готвене, свирене и пеене… всичко, което се прави в един пъб тук ще трябва да бъде на доброволни начала. Идеята е да се роди място, тясно обвързано с енергията и ресурсите на хората и земята, които го поддържат. Храната, виното и сайдерът ще идват от 3-те акра земя, с които собствениците на бъдещия пъб разполагат и ще бъдат отглеждани, спазвайки принципите на пермакултурата. По този начин, ако земята или хората по някаква причина не се справят добре, цялото начинание ще страда. Момчетата си представят как в развит вид пъбът събира хора от цял свят, обединени около идеята за преминаване към култура от нов тип, холистична и по-здрава от сегашния модел, в който живеем.

Безплатният пъб все пак изисква пари, обаче. За реализиране на идеята са необходими 9 500 паунда и над половината от тях вече са събрани, благодарение на доста успешна crowdfunding кампания.

Основен двигател на проекта е Марк Бойл, човекът, който съумява да живее изцяло без финикийски знаци, така че със сигурност предстоят интересни новини. Можеш да следиш развитието на фейсбук страницата му, пъбът засега си няма своя.

Чудесна идея, мислим си, ясно демонстрираща всеобщата обвързаност на нещата в, около, под и над нас. По социалния си заряд ни напомня на новото Монополи, в което всички печелят, защото се играе на кооперативни начала.

Любопитна подробност: новият пъб ще се казва „The Happy Pig“, като софийския си адаш.

The Happy Pig