Skype интервю: Тома Белев, директор на природен парк „Витоша“

Тома Белев е директорът на природен парк „Витоша“. Миналата година Тома събра много голяма подкрепа, когато бе направен опит той да бъде освободен. Бих искала да има повече хора, като него.

[09:16:02] Magdalena: как си?:)
[09:17:20] Magdalena: от кога работиш, като директор на парка?

[09:19:10] Toma Belev: сравнително добре. Миналата седмица беше добра за парка Витоша – спечелихме проект за възстановяване на туристически алеи, зимна маркировка и възстановителни и поддържащи мерки за биологичното разнообразие по оперативна програма Околна среда. За съжаление тази седмица ни изненада с продължаваща процедура за застрояване на нова ски зона в Природният парк. Но при нас е така има и хубави и лоши новини – свикнали сме.

[09:19:52] Magdalena: ясно, кажи от кога се занимаваш с този парк?

[09:20:01] Toma Belev: От 1999 година.

[09:20:09] Magdalena: бая време
[09:20:26] Magdalena: кои са най-интересните неща в този парк и защо Витоша си заслужава?

[09:20:35] Toma Belev: С парковете на България, изобщо със защитените и територии от доста отдавна – 1986.
[09:22:25] Toma Belev: Най-големите и ценности са високопланинските торфища – най-големите в България, смърчовите гори, Боснешкият карстов регион с най-дългата българска пещера, много видове животни,  растения и съобщества които се срещат в България само на Витоша. Естествено и любовта на посетителите към парка.

[09:23:37] Magdalena: аз хич не разбирам от природозащита, така че за мен това е полезна информация и като една мързелива софиянка ще гледам да се разходя до тези места:)
[09:23:59] Magdalena: следващ въпрос: кое е най-приятното и най-неприятното в твоята работа?

[09:24:04] Toma Belev: Действително считам, че Витоша е не само най-старият парк на Балканите и най-посещаваният, но и най-обичаният от хората край него.

[09:25:55] Magdalena: като се има в предвид че Витоша е доста близо до София не мислиш ли, че не е достатъчно посещаван и като че ли софиянци не се възползват достатъчно и предпочитат да ходят на разходка в мола?

[09:26:12] Toma Belev: Най-приятното е възможността да работя за и с много любители на природата. Най-неприятното е, че за всеки квадратен метър от територията на парка има искане за ползване или застрояване което противоречи на режима му.
[09:27:27] Toma Belev: Правили сме проучване на посетителите в парка и сред жителите на София и Перник. Всеки втори софиянец и перничанин посещава парка поне веднъж годишно. А имаме и една малка група любители които го посещават всеки ден. Оценката на посещенията за различните години варира между 2,5 до 4 млн. посещения.

[09:27:50] Magdalena: как се чувстваш сега след позатихналите вече скандали около твоето евентуално уволнение?

[09:29:39] Toma Belev: За мен беше приятна но и доста задължаваща изненада голямата подкрепа, която получихме тогава от обществото. Само да припомня, че се готвеше уволнението на трима директори на природни паркове – Витоша, Странджа и Врачански Балкан. Тази подкрепа още повече ме задължава сега. Работният ми ден стана не 8 а 10 -11 часа. Но така са ме възпитали родителите ми, не се оплаквам.

[09:33:41] Magdalena: готини родители 🙂 и моите са такива

[09:30:34] Magdalena: Смяташ ли, че има политическа сила, която е готова да се съобразява и грижи за опазването на природните паркове?

[09:33:18] Toma Belev: В политическите програми всичките декларират цели свързани с природата. Но въпросът е какви са делата им? При всеки нов парламент през последните 20 години се надявах да дойде по-добро управление за защитените територии. За съжаление решенията на правителствата  ме отрезвяваха бързо.

[09:34:02] Magdalena: това е доста тъжно, като се има в предвид че има избори след седмица
[09:34:42] Magdalena: има ли добри примери на работа с бизнеса в работата на парка?

[09:34:58] Toma Belev: Поитическите сили гледат да се съобразяват с волята на обществото. При силно и загрижено за парковете общество, която и да е политическа сила ще трябва да се съобразява с общественото мнение. За това работя(им) много за информиране и образоване по проблемите на защитените територии и зони.
[09:39:12] Toma Belev: На Витоша има много добри примери. УникредитБулбанк отделиха от средствата за вътрешна комуникация с персонала си за възстановяване на алеите от Алеко до Бистрица. ЧЕЗ подпомогнаха ремона на насочващи табели по няколко маршрута. Мачирски спорт от години помагат  различни наши инициативи. В залесяванията се включиха голям брой фирми с пари и доброволци. (тук са и Горичка :)) За почистванията на парка винаги намираме подкрепа – последно от Глобул. Изобщо примери за помощ от бизнеса в парка много, даже ни свършиха бланките за благодарствени писма и ще трябва да печатаме нови.

[09:40:19] Magdalena: супер

[09:40:22] Toma Belev: Всяка седмица работим с някоя фирма или организация в различни дейности в парка. Витоша е обичан парк, затова е оцелял 75 години и три режима

[09:40:36] Magdalena: какъв е идеалният план за развитие за пп витоша?

[09:42:07] Toma Belev: За нас като дирекция няма идеален план, а само реален – вече четвърта година изпълняваме един от малкото приети планове за управление от Министерски съвет. Прави се 7 години и ще се изпълнява до 2014.

[09:42:28] Magdalena: и последен въпрос: имаш ли надежда че парка ще оцелее, такъв какъвто е в момента?

[09:42:40] Toma Belev: Не е идеалният, но закона е такъв и него ще изпълняваме.

[09:42:45] Magdalena: то и в живота е така, няма идеално, само оптимално 🙂
[09:42:57] Magdalena: до като ти си там, нали?
[09:45:17] Magdalena: кажи де

[09:45:21] Toma Belev: Паркът Витоша ще оцелее, надявам се даже да изпълнява по-добре своите функции. Ако нямах надежда, нямаше да работя за него. Всъщност се надявам в хората – само тяхната активна позиция  ще защити и съхрани неговата природа.

[09:45:54] Magdalena: ок, последен личен въпрос
[09:47:04] Magdalena: понеже живея в Бистрица… преди време се случи нещо тъжно и някакви вандали разрушиха пътеката…беше страшно бързо възстановена. как стана това?
[09:53:49] Magdalena: извинявай, спря тока
[09:58:41] Magdalena: тук ли си?

[09:58:59] Toma Belev: В Бистрица има двама възрастни хора, които сами поддържат алеята доброволно. Предлага ли сме им и пари, и материали и помощ с труд, но те отказват винаги. Много са като тях – случвало се е да платим на фирма да възстанови мост и ни се обаждат – какво да възстановяваме, някой вече го е направил. Затова казвам, че надеждата ми е в хората които обичат парка.

[09:59:29] Magdalena: това е наистина страхотно

[09:59:41] Toma Belev: трудно ми е да пиша такива неща, все пак съм горски и администратор – свикнал съм с друг стил
🙂

[10:00:00] Magdalena says: какви неща?
[10:01:08] Magdalena says: да не те задържам повече…искаш ли ти да кажеш нещо, което съм забравила да попитам?

[10:01:12] Toma Belev says: имам предвид скайп-интервюто, регулярното ми писане е ..на основание режим.. от плана за управлние и член еди кой си.. сигласувам/несъгласувам и така нататък

[10:01:24] Magdalena says: 😀

[10:04:03] Toma Belev says: благодаря за интереса  към парка. за нас е ценен всеки глас в полза на защитените територии. накой път даже е трудно да обяснявам на персонала си защо толкова инвестирам усилия в хората
[10:15:27] Magdalena: айде тома…до скоро…чао
[10:15:48] Toma Belev: до скоро
[10:15:49] Toma Belev: чао

……………

Други skype интервюта:

Юлиан Попов

Таня Русева

12 comments on “Skype интервю: Тома Белев, директор на природен парк „Витоша“

 • Димитър Ганчев , Direct link to comment

  Мила Маги, моля при случай попитай Тома Белев какво мисли за така широко практикувания off road включително и по Витоша- джипове и най- вече четириклесни мотори, а защо не и байковете. Доколко те вредят на околната среда, къде им е мястото и как това е регулирано на други места? Честно казано на това мен ми изглежда абсурдно. Благодаря!

 • Сашо , Direct link to comment

  Мила Маги, не забравяй да използваш ГЛАВНИ БУКВИ и други препинателни знаци. Освен това: „[09:23:37] Magdalena: аз хич не разбирам от природозащита, така че за мен това е полезна информация и като една мързелива софиянка“ , след като не разбираш от природозащита, аз не разбирам защо пишеш в този сайт ?!?

 • Мит , Direct link to comment

  Дори и за граматик пуритан като мен е ясно, че в чата нещата са опростени. Освен това Маги разговаря с човек, който може би познава и земеровките по малко име. Какво да му каже, „много съм печена“?

 • Боби , Direct link to comment

  Аз също искам да попитам за движението на МПС-та в парка. Миналата седмица много ме издразниха някакви мотористи, които фучаха по пътеката през гората между Железница и Бистрица. Зимата като се качвах, накакви пък караха моторни шейни на Торфеното барнище. Не може ли да бъдат спряни по някакъв начин. Аз като ходя там отивам да се насладя на природата и тишината, не искам да слушам някакви мотоциклети.

 • Боги , Direct link to comment

  Още едно пояснение от Тома:
  Съгласно плана за управление на парк използването на на високопроходими
  МПС на територията на парка е ограничено само до пътищата. За съжаление
  използвайки пътищата, част от тези МПС започнаха да използват и алеите и
  пътеките, като стигнаха до Черни връх. Преди два месеца с колегите от
  Държавното горско стопанство София и МВР-КАТ организирахме среща на
  която разгледахме възможностите с които да спрем инвазията в парковите
  територии на тези МПС. На нея решихме да определим пътища които да се
  използват за изнасяне на МПС от южните квартали на Витоша по посока
  Бистрица и Плана и да забраним, чрез заповед на директора на ДГС София
  използването на горските пътища. След това направихме среща с различни
  клубове на любителите на АТВ с които коментирахме идеята и поискахме
  тяхното мнение. Те проявиха разбиране и предоставиха тяхно предложение
  за маршрута към Плана, което сега обсъждаме. С любителите на планински
  велосипеди също сме в преговори за оформяне на две трасета, които да са
  различни от тези които се използват от пешеходнитетуристи и сега
  разглеждаме също техните предложения.Надваме се по този начин след
  утвърждаването на тези маршрути да намалим чувството на дискомфорт у
  посетителите, както и опасностите от инциденти. Естествено определянето
  на маршрутите ще е съпътствано и с засилен контрол при прилагането на
  заповедите, иначе най-вероятно добрите идеи ще си останат на хартия.
  Имаме уверение от страна на Регионалната дирекция по горите, Горското
  стопанство и МВР да засилят контрола след издаване на заповедите за
  тяхното реално спазване.

 • Мит , Direct link to comment

  Не искам да звуча екстремно, но съм чувал, че в планини като Татрите (дано не бъркам, във всеки случай европейска планина) не можеш и да пръднеш извън пътеката. Мисля, че наистина трябва да пазим съкровищата които имаме.

 • кандидат турист , Direct link to comment

  сещам се за един филм „за душата“ с Ръсел Кроу – „Добра година“, там героя на Кроу отсвири атрактивно предложение на шефа си с една алегория на тема: велико произведение на изкуството „съкровище“ скрито в трезор….а баровеца гледа копие!
  ……………няма съкровище извън контекста на насладата от него, в този смисъл някакси не схващам защо ми е парка ако не хрупкат съчки под краката ми………
  лошото е , че няма /и трудно би имало/ единно мнение за баланс в природата при което се изпада в ортодоксалност в защитата и, като ми се струва , че в един миг забравяме , че :
  “ homo sapiens“ е част от тази природа

 • кандидат турист , Direct link to comment

  в допълнение: онази разновидност на homo sapiens – „турист природолюбител“ от Алеково време та до 70-те, началото на 80-те дето е влачил тухлите и камъните за хижите в раницата си и всяка неделя е давал доброволен труд е на изчезване подменен от „туриста консуматор“ – еволюция, можеш ли да кажеш нещо…
  момент, изпаднах във вътрешно противоречие : всъщност какъв е генезиса на „туриста“ – баир будалата е продукт на града и индустриализацията – първите жертви на стреса, осъзнали потребността от природата за да оцелеят….и какво започнали да правят всъщност- да строят хижи и заслони, да прокарват пътеки, да каптират чешми…. лелееее ми че те ….. ами да!
  те са си създавали условия за обитание на човека в планината, без които човека просто го няма в планината….а планината без човека…или човека без планината…

 • Мит , Direct link to comment

  Виж кандидате, не искам да променям света, но ще аргументирам гледната си точка. Не смятам, че парка ТИ е за нещо. Парка НИ е за нещо. Под това разбирам и хората и тези, които така или иначе живеят там, колкото и да са краката им. Другите са повече на брой, та сигурно са по- важни от мен. ;))) Аз обичам съчките и под гумите и сигурно с кеф бих пърпорил с АТеВето на воля ако имах такова, но… не бих си доставял кеф който разрушава, трови, тормози и т.н. И да не забравя: да, много ни харесва да сме част от природа, в която сме на върха на хранителната верига. Единствения ни враг е изчерпването на ресурса.

 • кандидат турист , Direct link to comment

  препрочетох написаното от мен и не видях къде съм се превърнал в апологет на разрушението…
  човек не задължително е символ на деструктивното в природата
  човек може и да е съзидател
  има човеци и човеци има хора и хора
  общението с природата е и поддържането на видовете, съжителство, активно отношение

 • Мит , Direct link to comment

  Радвам се да го чуя. В такъв случай не си кандидат, а просто турист ;-))) Всъщност не познавам лично нито един апологет на разрушението, а просто нормални хора, които се забавляват. Както и да го разбират. Докато четях постингите ти се зачудих дали прадядото на туриста не е хайдутина. Доста преди урбанизацията.

 • кандидат турист , Direct link to comment

  хайдутина май не е имал избор по отношение на „местообитанието си“ освен да хване гората,
  избора е бил битността му на хайдутин
  по-интересна ми е типологията на „туриста планинар“ с желанията и изискванията му и тези дни се ровя в различните коментари в интернет

Comments are closed.