Слънце, вятър и вода протестират срещу дискриминационни решения на държавния енергиен регулатор

Вчера публикувахме причините, поради които ВЕИ секторът е недоволен от държавният енергиен регулатор в България. Тази сутрин получихме снимки и информация от БФА (Българска фотоволтаична асоциация) от първия протест на представители на бизнеса пред сградата на ДКЕВР и дата за следващ протест – 01. 10 от 9ч. Публикуваме го и тук.

На 24.09.2012 г., от 9.30 ч. пред сградата на ДКЕВР се проведе протест на производители на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и заети в сектора. Над 500 представители на български и чуждестранни компании, произвеждащи електричество от слънце, вятър и вода, поискаха оставката на Ангел Семерджиев и колегите му от ДКЕВР. Протестиращите настояха за отмяна на дискриминационното Решение за въвеждане на „цена за достъп“ до мрежата, прието от ДКЕВР след съгласуване само с ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕСО. Напомняме, че останалите производители на електроенергия (АЕЦ, ТЕЦ) не заплащат цена за достъп, тя засяга единствено производителите от ВЕИ. Според браншовите организации в сектора определянето на цена за достъп води до неправомерно облагодетелстване на ЕРП-тата, което е индикация за наличие на картелно споразумение.

Председателят на регулатора Семерджиев отказа да се срещне с представители на протестиращите, които искаха да му връчат подготвена от тях декларация.  Протестът ще се проведе в понеделник, 01.10.2012 г. от 9 ч. пред сградата на ДКЕВР и ще продължи към Министерски съвет. ВЕИ производителите обявиха, че са изправени пред фалит, тъй като решението на регулатора ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на електроразпределителните дружества. От кризата са засегнати проекти за над 3 милиарда лв., като по-голямата част от тези средства са получени под формата на кредити от български и международни банки. Засегнати са инвеститори и банки от България, Германия, САЩ, Гърция, Италия, Асвстрия, Франция, Испания, Чехия, Китай, Южна Корея и др.

One comment on “Слънце, вятър и вода протестират срещу дискриминационни решения на държавния енергиен регулатор

  • рокля , Direct link to comment

    Щом над 500 представители на български и чуждестранни компании, произвеждащи електричество от слънце, вятър и вода, поискаха оставката на Ангел Семерджиев и колегите му от ДКЕВР, значи има нещо , което не е измислено както трябва. Хубаво е,че протестиращите са настояли за отмяна на дискриминационното решение за въвеждане на „цена за достъп“ до мрежата, прието от ДКЕВР след съгласуване само с ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕСО, което и според мен не е редно.И според браншовите организации в сектора определянето на цена за достъп води до неправомерно облагодетелстване на ЕРП-тата, което е индикация за наличие на картелно споразумение.Надявам се, че нещата ще се оправят.Благодаря за статията , ще следа какво става с това събитие.

Comments are closed.