Срещата за климата в Лима завърши успешно

bankimoonМного е вероятно, след като следите нашия блог, да сте чули тази новина, но ние сме длъжни да я споделим. Та ето какво: конференцията на Обединените нации, Call for Climate Action, приключи в неделя със споразумение между над 190 държави. Всички са се съгласили, че са нужни спешни действия, изготвили са план за ограничаване и съкращаване на емисиите и за задържане на глобалните температури. Може би е дошло време нашето отдавнашно пророчество да се сбъдне и най-накрая да видим човечеството обединено в усилията за собственото си оцеляване.

Повечето досегашни опити за общо съгласие са се проваляли поради притесненията на по-бедните страни, че по-богатите няма да поемат своята отговорност (и предвид историческите натрупвания вероятно това притеснение е било основателно). Сега обаче в документите са били специално заложени текстове, които говорят за общи, но разграничени отговорности, както и за съобразяване на тези отговорности със съответните възможности. Всички тези документи предстои да бъдат финализирани и одобрени в рамките на следващите няколко месеца преди следващата голяма конференция в Париж. Засега имаме общо съгласие относно бъдещите ангажименти на всяка страна.
Може да не изглежда като гигантска крачка за човечеството, но е в общи линии повече от всичко направено досега.

Връщайки се в нашия контекст – утре вечер, в Червената къща (да, същата, за която всички говорят в момента) нашите приятели от Коалиция за климата организират прожекции и дискусии свързани пряко или косвено с новината горе. Заглавията и лекторите можете да видите на този линк (ние само ще издадем нетърпеливо, че за един от филмите вече писахме с голямо удоволствие). Входът е свободен

Още инфо за конференцията в Лима има тук
Допълнителна информация за събитието на в Червената къща – тук