Сто причини да не искаме АЕЦ: 12 – 19

12 – 19: Вреди за здравето и допустими нива на радиация

Публикуваме втора серия от общо сто причини да не искаме АЕЦ.
Източник: 100-gute-gruende.de

Първите 11 бяха свързани с използваното ядрено гориво и с добива на уран.

 

# 12 РИСК ОТ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Ядрените централи увеличават броя на раковите заболявания в близост до централите.

Според проучване от 2008 година, в радиус от 5 км от ядрените лаборатории в Германия, случаите на рак сред децата под 5-годишна възраст са с 60% повече от средното за страната. Стойностите на заболели от левкимия са два пъти по-големи, около 120%. Събраните данни в САЩ също говорят за нива на ракови заболявания по-високи у хора живеещи близо до ядрени централи и приспособления.

Илюстрация: cali.org

 

 

# 13 ЗАМЪРСЯВАНЕ

Ядрените централи отделят радиоактивни субстанции във въздуха и във водата

Всяка АЕЦ има изпускателни комини и отводнителни тръби за радиоактивни частици като тритий, въглерод, стронций, йод, цезий, плутоний, криптон, аргон и ксенон, които се разпространяват във въздуха и замърсяват, както водата така и почвата. Те се утаяват, обогатяват, приемат от организмите.
Властите одобряват отделянето на радиоактивни частици чрез изгорени газове и отпадъчните води, като обикновено разрешават следните максимални нива: около 1 квадрилион бекерела от радиоактивни неактивни газове и въглерод, 50 трилиона бекерела тритий, 30 милиарда бекерела отделени във въздуха радиоактивни частици и около 10 милиарда бекерела радиоактивен йод – 131. Отбележете, че тези годишни лимити се прилагат за всяка ядрена централа. За да се провери дали централите се съобразяват с тези изисквания, се правят проверки на редовни интервали от самите работници.

АЕЦ Байрон в щата Илиноис. Фото: Майкъл Капел (сс)

 

# 14 НЕДОСТАТЪЧНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ДОПУСТИМАТА РАДИАЦИЯ

Лимитите за излагане на радиация не изключват пораженията от нея.

Дори днес, разрешеното ниво на отделяне на субстанции от ядрените централи се калкулира с помощта на „въображаем примерен човек“, който винаги е млад и здрав мъж. Фактът, че възрастните, жените, децата, бебетата и ембрионите често реагират с много по-голяма чувствителност на радиация се пренебрегва напълно.
Още от самото начало, и международните, и националните граници на подлагане на радиация съзнателно са взели предвид пораженията от радиацията върху населението, с аргумента, че така осигуряват „разумен начин за маневри с цел разширяване на ядрено-енергийните програми“.

 

# 15 НИСКОДОЗИРАНА РАДИАЦИЯ

Нискодозираната радиация е по-опасна отколкото официално се твърди.

Дори много ниско ниво на радиация може да причини вреди на здравето. Това става ясно от редица изследвания направени със служители на ядрени централи от няколко държави.
Тези проучвания отричат общоприетото разбиране, че нискодозираната радиация причинява несъразмерно по-малко вреди или въобще никакви вреди, или пък дори, че има положителен ефект. Дори Националната академия на науките на САЩ, която се счита за консервативна институция, наскоро потвърди, че нискодозираната радиация е опасна.

Илюстрация: Surian Soosay (cc)

 

# 16  ТРИТИЙ

Радиоактивни отпадъци от ядрените централи могат да влияят на генно ниво.

Ядрените приспособления отделят големи количества радиоактивен изотоп на водорода (тритий) и във въздуха и във водата. Хора, животни и растения поемат от тези субстанции като дишат или като се хранят. Човешкото тяло поема тритий и вода, обогатена с него, във всички органи и дори директно в гените, където радиактивността му може да доведе до болести и генетични дефекти.

 

# 17 ГОРЕЩИ ВОДИ

Отделените от ядрените централи горещи отпадъчни води влияят зле на рибите.

Ядрените централи са енергийни сметища: те загряват реките с отпадъчен поток, който може да достигне много висока температура. Това кара рибите, които са топлочуствителни, да търсят по-дълбоки и студени води и по този начин да загубят обичайните си местообитания и по този начин се нарушава екосистемното равновесие. Горещите реки пренасят по-малко кислород от студените води. Голям брой растения и малки животни умират в горещи води, и тяхната биомаса консумира допълнителен кислород, за да се разложи. Този дял от кислорода вече не е достъпен за рибата.

 

# 18 РАДИАЦИОННА РАБОТА

Хиляди неквалифицирани служители вършат черната работа в ядрените централи, често слабо защитени срещу радиация.

Те са специализирани да бъдат викани, когато нещата станат напечени: хиляди неквалифицирани служители си изкарват прехраната като почистват, дегазират и вършат ремонтни дейности из централите с високи нива на радиация (напр. Фукушима). Според статистиката, публикувана през 1999 г. от Министерството на околната среда на Германия, тези временни работници са афектирани от радиациата 4 пъти повече от самите служители на централите. Във Франция ги наричат жаргонно „радиационен фураж“.
Служителите докладват за пръскащи се торби с ядрен боклук и прах, кафе-паузи в близост до бидони отделящи радиация и работа директно в самия реактор без костюми и техника за цялостна защита. В крайна сметка, никой от тях не иска да загуби работата си.

Работник в АЕЦ Чернобил. 2011 година.

 

# 19 ЛИЧНА ЗАЩИТА

Изпълнителните директори на големите ядрени фирми избягват близост с централите.

На професионално ниво, изпълнителните директори на „Големите четири“ в Германия – EnBW, E.ON, RWE и Vattenfall, яростно защитават ядрената енергия. В личното си време обаче, големите шефове избягват централите и са избрали да живеят на места отдалечени от ядрените централи.

и за финал добавяме още една причина извън серията

 

# 102 ЧЕРНОБИЛ

Инцидентът с реактора в Чернобил е погубил живота на стотици хиляди хора.

След безпрецедентното бедствие с реактора в Чернобил, бившият СССР нарежда на 800 000 „ликвидатори“ да отидат на място да помагат в катастрофата и да почистват района. Днес, около 90 % от тях са инвалиди. Двадесет години след взривяването на реактора, 17 000 украински семейства получават правителствена помощ, защото техните бащи са починали, след като са били „ликвидатори“.
Между 1990 и 2000, нивото на заболелите от рак в Беларус се е повишило с 40%. Според прогнозите на Световната здравна организация, над 50 000 деца само в региона Гомел са развили рак на щитовидната жлеза. Абортите, преждевременните раждания или мъртвородените бебета са се увеличили драстично след инцидента. 350 000 души, които живеят близо до реактора, са напуснали завинаги домовете си.
Дори на разстояние от 1 000 км, в Бавария, Германия, са регистрирани до 3 000 случая на аномалии свързани с излагане на радиация. Според тази статистика, повишената смъртност след Чернобил при новородените в няколко европейски държави е довела до смъртта на 5 000 деца.
Както при много други последствия от инцидента, бремето за бъдещите поколения в случаи на генетични дефекти е много трудно да се определи. Едно нещо е сигурно обаче: бедствието от 1986 г. ще продължи да има дългосрочно влияние.

Чернобил. Фото: Marco Fieber (cc)

Източник: 100-gute-gruende.de

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

09 comments on “Сто причини да не искаме АЕЦ: 12 – 19

 • Jack Sparrow , Direct link to comment

  Ама много обичате да представяте кондензорните кули за комини! Само дето белите облаци излизащи от тях са чиста водна пара, независимо дали става дума за ТЕЦ или АЕЦ. И ако лъжете за това, то зашо да ви вярваме за останалото?

 • Християн Кънчев , Direct link to comment

  Толкова тенденциозно подбрани причини и представени в такава светлина, каквато на вас ви изнася, до момента не бях чел. Това е кулминация на пропагандата! Измежду вас има ли поне един инженер, да ви обясни как стоят нещата в реалността ?!? Да сте чували колко неекологични са възобновяемите източници на енергия? Някой да ви е показвал локвите с масло под вятърните генератори? Или труповете на птици около тях? Да сте се запознавали някога с технологията на топене на силиций, необходим за производството на фотоволтаици (т.нар от от лаиците „слънчеви панели“)?!? Вие имате ли представа какви щети за околната среда нанася производството на т.нар „зелени мощности“ ? Най-накрая кажете кой ви плаща да пълните главите на хората с глупости! Защото така, както сега сте против АЕЦ, утре ще кажете, че ни е необходим добив на шистов газ за да работят ТЕЦовете. Много зелено и екологично, няма що!!!

 • Светла Николова , Direct link to comment

  Светът, в който живеем не ни предлага идеални възможности за супер и изцяло екологични алтернативи. Технологиите за „зелена“ енергия, вкл и слънчевата се подобряват непрекъснато и вече има без силиций. Хайде, избройте недостатъците на ядрената енергия и на слънчевата, както и положителните им страни и ги сравнете. Ама без емоции

 • Лилия Костова , Direct link to comment

  Много странни коментари. Сигурно така са реагирали едно време хората, когато Галилей им е казал, че земята се върти…

 • Християн Кънчев , Direct link to comment

  А какво ще правим през нощта или когато няма вятър ? Ще въртим педалите на динамото ли ?

 • Иван Иванов , Direct link to comment

  Г-жо Лидия Костова, вашия коментар е много странен. Първите два коментара са на хора, които очевидно имат поне елементарна представа от технологии и ви казват все вярни неща. Ако не им вярвате, напрегнете се малко да намерите техническа информация в Интернет (техническа, а не на някой зелен гуру!!!). Примерът с Галилей … няма да го коментирам, абсолютно погрешен, ирелевантен за дискусията тук, и в крайна сметка Коперник е описал хелиоцентричната система, а не Галилей. За това – четете повече, учете, а не повтаряйте като папагали някакви глупости, които се раздухват от години от определни „зелени“ лобита с цел препечелване. Същите глупости се говореха за озоновата дупка, за повишените емисии на CO2, и т.н. Все глупости на малки търкалета …

 • Диана , Direct link to comment

  Християн Кънчев, вие кое предпочитате: да стоите на студено през нощта или да имате злокачествено заболяване(било то и от добива на шистов газ)?

 • Boby , Direct link to comment

  Коментар към Християн Кънчев
  Съгласен съм с Вас, че първоначалните технологии за производство на зелени източници са доста токсични. Но това е защото са използвани същите технологии както тези за електронната промишленост, където стандартите за чистота са 99.999% и нагоре. Точно тези технологии са и изключително скъпи. Това е и началнат причина да се казва, че зелената енергия е скъпа. За „Соларните“ панели вече има панели които се печатат (буквално се печатат с принтер) върху носеща повърхност. Евтини са е и имат много малък коефициент на преобразуване на енергия, но това ще го подобрят с времето.
  За вятърните паркове, маслото и птиците – Съвременните генератори се правят огромни за са се изтиска някой и друг процент производителност. Това е защото се използват все още технологии за строеж на самолети и глупавата връзка на големите генератори директно с 50Hz променлив ток използван в ел. мрежата. Малките генератори и по-новите нямат тези проблеми.
  1. Генерират прав ток който с електроника се прехвърля в 50Hz променлив за мрежата.
  2. В момента се разработват технологии, които ще направят по-леки перките на вятърните генератори – съответно по-евтини генератори и действащи при по-слаб вятър.
  3. Все повече генератори започват да използват магнитни лагери и генератори без скоростни кутии(същите нуждаещи се от много масло)
  4. Започват да се появяват все повече вертикални ветрогенератори, които не пречат на птиците, защото те ги възприемат като монолитно цяло, за разлика от перките, които птиците не могат видят/усетят, когато се въртят бързо.

  И най-накрая – проблемът не е в това дали има или няма вътър, дали има облаци или е слънчево. Проблемът на ВЕИ е акумулиращите технологии. В момента няма надеждна, евтина и проста акумулираща система, която да поеме пикът на производствао на енергия от ВЕИ и да разпредели акумулираното по цялото денонощие като за начало. Целта е да се пази енергия произведвена преди години. Генериращи мощности от всякакъв размер, вид и тип може да се произведат масово и бързо.

 • Boby , Direct link to comment

  Коментар към Jack Sparrow
  Оплакваш се от същото, за което се оплакват и хората от президентската новогодишна реч. Такава снимка са имали хорат такава са сложили.

  Това което казваш за изпарителните кули е частично вярно. Ако е ТЕЦ това си е чиста вода. Ако е АЕЦ не можеш да си сигурен.
  Принципно АЕЦ се охлаждат на 2 дори 3 етапа. 1. Тежка вода в реактора (радиоактивна) 2. Вода под високо налягане в парогенератора и турбините (остатъчна и придобита радиоактивност) 3. Вода под ниско налгане за общо охлаждане включително показаната на тези изпарителни кули (може да е радиоактивно заразена в минимални количества)
  С други думи – При достатъчно време и/или достатъчно висока радиоактивност почти всеки материал ще стане радиоактивен.

  За комините (истинските). Преди време попитах защо по дяволите АЕЦ имат комин и то доста висок и ми беше отговорено за аварийна система. Аз си мислих че има мощен дизелов генератор и за това са сложили този комин да не ги опушва когато работи. Леле колко съм бил лековерен. Че има диз. Генератори има а този комин е свързан с клапан над реактора който изпуска газообразните продукти от дейността на реактора в атмосферата.
  Едни от нещата които се получават като продукт от ядреното деление са Водород и Хелий. Е и други дето аз не ги знам и не искам да ги знам. Те се водят Радиоактивни но с много малък период на полуразпад в рамките на дни. Летливи са и за това смело се изпускат в атмосферата. Е да де ама това си е изхвърляне на радиация все пак.
  За течните и твърдите продукти и те пък колко са радиоактивни не ми се говори.

Comments are closed.