Sustainability, от Весо Трандов

В новия брой на Едно има много интересни неща, но текстът, който бих искала аз да съм написала се казва Sustainability и е от Весо Трандов. Преди три години Веско написа първата статия на Горичка. Казваше се „Пълен боклук„.

vesko1Тогава за първи път стана дума, че управлението на това, което наричаме боклук е нерешен проблем, който има своята скрита цена и рано или късно ще трябва да я платим. Три години по-късно, той е избрал устойчивото развитие за кауза, която да представи.

„Избрах да пиша за зелената кауза, защото продължава да бъде предизвикателство да говориш и пишеш за такива неща. И то не само в България. Защото стана ясно, че само с “не” на найлоновото пликче не можем да победим глобалното затопляне. И защото всъщност изобщо не става въпрос за холивудски сценарий. Няма голямо еднооко чудовище, което да умре в последния момент и всички да се спасим. Филмът е сложен, многопластов, по-скоро черно-бял, в него няма хепиенд, а отворен край. Защото всичко на земята има своя цена. Ако ние не я платим, ще трябва да я плати някой друг, на друго място, в друго време.
Това е скритата цена на нещата.“

Цялата статия в PDF

04 comments on “Sustainability, от Весо Трандов

Comments are closed.