Световен ден за ремонт на климата

На 10 октомври София ще бъде един от хилядите градове, които ще се включат в инициативата Световен ден за ремонт на климата и ще алармират за числото 350.


350_new_zealand

Какво е 350?

Според климатолози 350 части на милион (броят на молекули въглероден двуокис сред общо един милион молекули във въздуха) е безопасна горна граница за концентрация на CO2 в атмосферата. 350 е числото, до което трябва да се придържаме, за да избегнем климатичните промени.

Организации в 180 държави са измислили най-различни вдъхновени начини да изпишат 350, общо планираните акции са над 6300. В София точно в 10:10 ч. на 10. 10. 2010, десетки велосипедисти ще изпишат числото 350 с колелата си пред Националния дворец на културата.

Ето и останалите планирани акции и събития:

? След 11.30 ч. на 10.10.2010 г., екипът на Списание 8, заедно с доброволци и ентусиасти, ще информира минувачите на Орлов мост в София за промените в климата и възможните мерки за справяне с тях. В знак на протест срещу замърсяването на въздуха в София, участниците в акцията ще носят транспарант с надпис 350 и ще бъдат с противогази.

? ЗАМРЪЗНАЛА ИЗЛОЖБА ще бъде под формата на флашмоб (EcoFlashmob) и ще се проведе между 18 и 18.30 ч. в София на същия ден. Участниците във флашмоба ще останат „замръзнали“ за 350 секунди, показвайки различни послания, чиято цел ще бъде да накарат хората да се замислят за възможните решения на проблема с промените в климата. Информация за точното място, на което ще се съберат участниците във флашмоба, ще бъде обявена в интернет преди акцията.

? Гражданска група „Да Спасим Иракли“ организира почистване на плажната ивица на Иракли през целия ден на 10.10.2010.

Продължение?

На 14 октомври от 18:30 в сградата на Британски съвет на ул. Кракра 7 в София ще започне дискусия за промените в климата. Участниците в акциите посветени на 350 ще покажат снимки и видео и ще изложат своята гледна точка по проблемите. По-късно, от 19:30 ще започне и прожекция на един от най-емблематичните филми, свързани с промените в климата – „Ерата на глупостта“ (The Age of stupid).

Внимание: местата за дискусията и прожекцията са ограничени, желаещите да присъстват могат да се регистрират предварително в Британски съвет по имейл или телефон (booking@britishcouncil.bg или тел.: 0887 424 344).

03 comments on “Световен ден за ремонт на климата

  • mumintrol , Direct link to comment

    Глупаците докато гледат кино, ние на село само днес си събрахме един камион сухи дърва от гората. Още 2-3 кубика и никакви промени в климата няма да ни уплашат. Да му мислят тези, които няма с какво да се топлят зимата – а тази ще е дълга и студена. Дано не изригват още вулкани в близките години, че ще замръзнете не за 350 секунди, а за доста повече.

  • Makedonska , Direct link to comment

    Четейки коментара на mumintrol , стигам до извода, че съзнанието на повечето хора е като неговото. Той е част от егоистичното общество, което мисли само за себе си. Простащината е непобедима и особено ние, българите много ще страдаме от нея. Жалко за човешкия род! Той е велик и може много! Защо това „много“ да не е в посока запазване на равновесието в природата.
    Време е всеки от нас да осъзнае, че човекът е част от природата и за неговата вандалщина тя няма да му прости!
    Осъзнайте се хора!

Comments are closed.