The Plant: от стар завод за месо до градска ферма на бъдещето

Kакви са детските ви мечти? Лекар, състезател, космонавт? На един американец от Чикаго мечтата му винаги е била да направи… градска вертикална ферма.

Това е историята на една стара кланница за месо в Чикаго от 1886 година и трансформацията й във ферма от бъдещето, или най-якият проект който сме виждали наскоро. Представяме ви: The Plant.

Заводът-кланница отваря през 1865 година в следствие разширяването на Чикаго по време на Гражданската война и постепенно стига до 8 600 квадратни метра. С напредъка на индустриалното производство, обаче, бизнесът запада и сградата е изоставена. През 2010 година американският предприемач Джон Едел, човекът с мечтата, взима старото помещение и създава вертикална сградна ферма с надеждата, че ще покаже на света колко лесно може да се адаптира производството на еко храни в градски пространства.

Джон Едел

Kонцепцията на The Plant включва наематели на принципа на споделено работно пространство, всеки от които си заслужава отделна статия.

  • Kомбуча пивоварна: китайска чаена гъба, която ферментира в приятна газирана напитка,приличаща на квас, полезна за дълъг списък от неща.
  • Tри аквапоникс ферми (мисли си босилек и рукола в аква легла процъфтяващи под UV лампи).
  • Офис на фирмата, която предлага аквапоникс системи и решения за училища, обществени сгради, ресторанти – 312 Aquaponics
  • Ферма за тилапия риба
  • Пчелни кошери и ферма за зеленчуци на покрива на сградата от The Urban Canopy
  • Няколко домашни пекарни
  • И не на последно място – истинските вертикални ферми от SkyyGreens с гъби и зарзеват

Вместо принт машина и офисни консумативи The Plant предлага на наемателите си симбиотична връзка, която да свърже процесите им и да докара боклука от производство до заветния от люлка до люлка цикъл с нула отпадък.

А как се стига до 0 отпадък?

На диаграмата ясно се вижда, че има много връзки и отпадъкът на едни е вкусната храна за други. Въпросът с енергийната независимост, обаче, е бил истинското предизвикателство за модерната ферма. Тогава Джон го удря вдъхновение,

 В един момент осъзнах, че ако си построим анаеробичен смилател, можем да доведем боклука ни до нула!

За тези, които не са наясно с концепцията анаеробичен смилател, представете си механичен стомах, който яде боклуци и от това прави биогаз. Газът се компресира, прекарва се в турбина с високо налягане и така създава електричество и пара. Турбината, между другото, не е една случайна турбина, а такава рециклирана от двигателя на военен самолет.

Така изглежда механичният стомах на The Plant

До 2014 планират споделено кухненско пространство за най-различни ресторанти, което добре ще допълни и затвори цикъла. Когато всичко е готово вътре ще са заети 125 човека. А най-хубавото е, че в общината на Чикаго явно не спят и няма да позволят проекта да остане изолиран – вече имат планове как да използват Джон като експерт, който да помогне с натрупания опит да превърнат и други пустеещи сгради в точки на иновация и комунално развитие. Ясно е, че такава мечта не е лесна за осъществяване. Но сигурно доказателство за проект, в който има бъдеще, е и подкрепата от Търговския департамент на щата Илиноис на стойност 1,5 милиона долара. С тяхна помощ The Plant оперира като истински социален бизнес и предлага организирани турове, обучения, лекции, демонстрации с полезни съвети как да произвеждаш храна във всякакви вероятни и не толкова градски условия.

Един от проектите на тазгодишната Sofia Architecture Week показва местата с изоставени сгради в София (вижте в изложбената част на събитието в НДК-а). Търси се предприемчив мечтател.

Повече на The Plant