Тичай!

Фотография: Hartwig HKD (cc)

На маратон всички са приятели. Финиширалите по-рано често се връщат, за да правят компания на по-бавните. По трасето има агитки и оркестри за окуражаване, дори душове за разхлаждане. А когато нюйорският маратон бе отложен миналата седмица заради урагана Санди, състезателите все пак се събраха на стартовата линия и се насочиха към най-засегнатите от бурята квартали, за да помогнат на пострадалите.

Софийският маратон има същия потенциал да събира и да създава дух на съпричастност. Единственото което му трябва е малко по-добра организация и реклама (много хора разбират за състезанието едва когато се сблъскат със затворена улица от трасето). Разбира се, трябва да има и желаещи да тичат – на последното състезание пълната дистанция от 42 км са избягали само 60 човека (в сравнение с 46 759 в Ню Йорк).

Бягането става все по-популярно и у нас.

То е един от най-демократичните спортове – може да се прави навсякъде, не изисква специални умения или екипировка, няма срам да тичаш бавно и се състезаваш най-вече със себе си. Усещането при тичане е близко до медитация – пълна концентрация върху следващата крачка. За някои, то е и единственото време от деня през което могат да мислят без външни дразнители.

Тичането прави интересни неща с тялото. След 30 минути тичане, преминавате така наречената стена – спирате да се задъхвате и можете да продължите, докато мускулите ви държат. Отвъд „стената“, организмът спира да се захранва с въглехидрати и преминава към мазнини (отслабвате). Произвеждат се повече ендорфини, водещи до растящо чувство на еуфория (runner’s high). Малка част от мускулните ви влакна се разкъсват и в процеса на възстановяване, мускулите ви стават по-силни и по-големи. Капацитетът на белите дробове също се увеличава. Все хубави неща.

Няколко български организации се опитват да популяризират бягането на дълги разстояния с по-привлекателни състезания.

Тази събота, клуб „Бегач“ организира Sofia Evening Run във вече осветената Борисова градина в София. Събитието е забавно и добре организирано. Най-късата дистанция не би се опряла на редови пешеходец. Първите мъж и жена за всяка дистанция печелят телефон. „Бегач“ организират 2-3 подобни състезания годишно.

17 ноемрви 2012 г. Дистанции: 2,5 км, 5 км и 10 км. Такса: 10 лв. (5 отиват за благотворителност).

Маратонът в Каварна се провежда през май и е единственият акредитиран в България (тоест резултатът ви може да ви даде достъп до по-големи световни маратони). Каварна е малка и освен рок концертите няма особени забележителности, но можете да направите един плаж след това. Наградите са сериозни – 10,000 лв. за първите мъж и жена, 3,000 лв. за първите българи и т.н.

май 2013 г.. Дистанции: 800 м., 10 км., и 42 им. Такса: 15 лв. за 10 км, 30 лв. за 42 км.

Всеки 22-ри септември, „Ротари клуб – Пазарджик“ организира Ротари маратон около язовир Батак. Трасето е живописно – тръгва се от Цигов чарк и се тича на чист въздух по брега на язовира.

Rotary Marathon 2012 Batak Bulgaria from Victor Shishkov on Vimeo.

22 септември 2013 г. Дистанции: 5 км,10 км, 20 км, 41 км

100-километровата Обиколка на Витоша е най-популярното състезание в страната. Може да се участва на крак или с колело. Тъй като трасето е наистина дълго и изкачването е много, по-скоро се очаква да ходите, отколкото да тичате. Трасето е добре маркирано, минава през изключително красиви местности, има пунктове с храна, вода и кафе по пътя и даващи ви кураж състезатели. Пешаците тръгват в полунощ и едно от изпитанията е да не заспите по пътя. [Алек заспа – бел. ред.] Няколко дни след състезанието има афтърпарти.

юни 2013 г. Дистанция: 100 км. Такса: 15 лв.

Vitosha Run е може би най-тежкото състезание от всички. Тръгвате от НДК и тичате 18 км до Черни връх, като средният наклон е цели 10%. Тук вече се очаква да тичате – някои финишират за 2 часа, но вие можете да ползвате повода и да минете трасето ходейки без да се регистрирате.

август 2013 г. Дистанция: 18 км.

Ако все пак искате да се пробвате в Софийския маратон, за да покажете, че има нужда той да бъде развиван, следващият ще е на 6 октомври 2013 г. Трасето е късо – от Националния стадион до Южния парк и за пълната дистанция трябва да го обиколите седем пъти.

6 октомври 2013 г. Дистанции: 2.5 км, 18 км, 42 км. Такса: няма.

Run.bg Trail Series

Това е верига състезания, която цели популяризирането на бягането в пресечена местност и в планината. Trail Series се организират почти всеки месец и имат състезателен характер, но са достъпни за всички любители. Дистанциите и местата на провеждане на събитията всеки път са различни.

Следващият път на море в Гърция се огледайте – някои от по-популярните острови, имат повече от прилични полумаратони през май, юни и юли. Организират се от общините.

Шест съвета за начинаещия бегач:

1. Намерете си партньор
– приятел, съсед или се запознайте с някой бягащ в парка. Той ще е най-силната мотивация да излезете от вкъщи, когато ви мързи, и да продължите да тичате, когато започнете да се изморявате.

2. Не инвестирайте много в екипировка.
По-high tech тениската не ви прави по-бърз. Но ако усещате болка в краката, сменете маратонките. За различните видове стъпало и походка има различни модели. Ако имате път в чужбина, отидете в спортен магазин там за консултация – българските продавачи не разбират.

3. Тичайте по почва.
По-меката настилка е по-щадяща към ставите, а неравният терен развива по-малките странични мускули.

4. Ако ви е скучно, сложете си слушалки за музика, подкаст или ако сте от онези хора, разговори по работа. Смартфон апове като Nike+ Running (безплатно) или Zombies Run ($7.99) засичат скороста и разстоянието, които сте изминали, и ви ги казват на глас.

5. Не тичайте повече от 3 пъти на седмица, за да могат да се възстановяват мускулите, но се опитвайте да увеличавате дистанцията с 10% всяка седмица.

6. Ако мразите диети, имате допълнителна мотивация – бягайте редовно и яжте каквото искате.

Run.bg
Спортен клуб Бегач