Тома Заимов: Промените в климата са проблем, за който трябва да научи всеки

Една игра помага на обикновени хора, ученици, студенти, експерти, хора от бизнеса, политици и други да получат по-цялостна представа за сложните механизми, стоящи зад промените в климата и да започнат да предлагат решения. Става въпрос за т.нар. Климатична фреска, която отскоро е в България благодарение на дружеството Wind of Change. Разговаряме за нея с Тома Заимов – един от хората инициирали навлизането на играта в България и неин фасилитатор. Тома с френско-българско потекло, доскоро живял във Франция, но решил да пренесе играта и в България, срещайки все повече хора с нея. По образование той е строителен инженер, изучавал още финанси и икономика.

Каква е основната цел на Климатична фреска?
Климатична фреска е френска игра, създадена от Седрик Рингенбак през 2015 г. Тя има за цел да даде пълно разбиране на явлението изменение на климата чрез колективно усилие за размисъл. Това не е обичайната настолна игра, около която има много смях. Участниците обикновено си прекарват приятно по време на семинара с интересни дискусии, но основната цел е да се разбере, че това е игра на знание. Тя се основава на научните данни, включени в различните доклади на Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC), които са резултат от титанични усилия за синтезиране на всички научни данни и знания, свързани с изменението на климата по света. За да разберете точно как действа изменението на климата и как вероятно ще повлияе на живота ни, имате два избора: да прочетете различните доклади на IPCC от по 4 хил. страници всеки или да играете тази игра, която отнема три часа. Освен това, след като някой е участвал в играта, получава допълнително тричасово обучение, достъпно онлайн, което му позволява да фасилитира играта на други хора. Климатична фреска, от моя гледна точка, създава система, чрез която разпространението на това точно и доказано знание става експоненциално – колкото повече помагате на хората, толкова повече разбирате проблема и толкова повече потенциални нови фасилитатори получавате. По този начин все повече хора научават за проблема с изменението на климата и стават съпричастни.

Как тази игра помага на хората да разберат проблема с климата?
Разбирането как действа изменението на климата е изключително сложно, тъй като проблемът е комплексен и с много взаимовръзки. Въпреки това, в продължение на три часа, фасилитаторът може да преведе група от седем души през тесте от 42 карти, които те да свържат заедно, за да разберат как работи целият механизъм на изменението на климата. Връзките, които правят участниците, са от причина към следствие, така че на всяка стъпка могат да разберат повече за начина, по който всичко е свързано. И отново – играта е илюстрация на работата на IPCC, така че ако вярвате в науката, ще повярвате и в това знание. Всеки, който се впусне в изживяването Климатична фреска, може сам да открие как работят сложните механизми на климата и да осъзнае колко важно ще бъде за нас като човечество да се справим с проблема възможно най-бързо и че е нужно всеки да предприеме действия.

Играта прави климатичния проблем много по-лесен за разбиране. В същото време обаче тя дава и задълбочени познания, отваряйки множество други свързани теми. По време на редовни лекции или презентации способността ни да останем фокусирани е много ограничена, а докато играем тази игра, времето лети и ние излизаме от нея с много повече разбиране, отколкото с обикновените скучни статии или презентации на PowerPoint. Дори за хората, които вече са силно заинтересовани от темата, научават много неща.

Днес, благодарение на интернет, социалните медии и онлайн изданията, имаме безплатен достъп до знания за почти всичко. Голяма част от информацията обаче е частична. Когато статията е от 500 думи, няма как да получите разбиране за голямата картина. Точно това се стремим да направим с този инструмент, да свържем всички точки между всяка тема, имаща общо с климата, да се задълбочим в нещата, за които участниците са чели, но не разбират напълно защо се случват и какви последствия могат да имат върху живота ни.

На кого бихте препоръчали тази игра?
Ще си позволя да цитирам една важна за мен екологична фигура от Франция –Жанковиси: „Всеки, който е бил обучен по въпроси на околната среда, знае, че данните са фактически, научни, картезиански и не се основават на убеждения или политически възгледи. Гражданската климатична конвенция беше добър пример: 150 французи от всички слоеве на обществото бяха избрани на случаен принцип сред населението и в края на 20-часов курс на обучение 100% от тях бяха убедени в спешността и важността на екологично действие“. Всеки трябва да получи това знание, всеки трябва да играе играта. Вече над 380 000 души са го направили по целия свят, повечето от които във Франция и над 350 в България благодарение на Wind of Change.

С тази игра в България се опитваме да докоснем всякакви хора – имали сме деца от 10 до 16 години, студенти в университети, учени, политици, собственици на бизнес, фирмени екипи като упражнение за тийм билдинг и др. Вярвам, че Климатичната фреска трябва да се играе от всеки един от нас. Едва, когато всички получим знанието, че можем да предприемем смислени действия, ще сме готови и ще ги приветстваме. Много важна част от семинара по разиграване на Фреската е да разберем като група какво можем да направим, за да се справим с изменението на климата. През повечето време хората знаят, че темата е важна, може да бъде животозастрашаваща, но тъй като никой не е наясно какво да прави, хората често предпочитат да останат на тъмно. Но с Климатична фреска предоставяме инструмент, чрез който всеки да разбере за себе си как би могъл да се опита да предприеме действия. Последните 30 минути от всяка сесия са посветени именно на дискусия в тази посока.

Според мен е важно играта да се играе от обикновени хора, защото тя ще им помогне да разберат важността на явлението промени в климата. Светът, към който се насочваме, е все по-несигурен и води към голяма несигурност и децата ни. Екстремните метеорологични явления стават все по-чести и по-интезивни, а напрежението, което се създава около тях, предизвиква безпрецедентни миграционни кризи. Затова е важно всеки да разбере за проблема и да знае как можем да действаме.

Играта би била изключително полезна и за компаниите, защото ще им помогне да осъзнаят въздействието, което изменението на климата ще има върху живота ни. Ще могат да разберат и че е въпрос на оцеляване за компаниите да се справят възможно най-бързо с прехода към нисковъглеродна икономика.

Бих се радвал Фреската да се играе и от политиците в страната. Ако има дебат за това как да се направи преходът, не трябва да се обсъжда защо да започне той или колко е спешен. Учените от IPCC са ясни, че трябва да действаме сега, за да обърнем кривата на парниковите емисиите в рамките на три години. За да разберат защо, политиците трябва да се поинтересуват и да изиграят тази игра. Това ще им помогне да разберат колко тревожни са научните доклади и защо се налагат радикални действия. Един животински или растителен вид изчезва на всеки двадесет минути и повишаващите се температури ще доведат до безпрецедентни икономически и политически кризи. Трябва да се предприемат действия незабавно и без мерки от национален мащаб няма да можем да постигнем необходимото въздействие за справяне с проблема.

Цената на изменението на климата за обществото и особено за бизнеса вероятно ще бъде значителна. По-пълното знание за това, което ще се случи, не само ще ни помогне да избегнем негативното въздействие, но и ще идентифицираме огромните възможности, които би ни донесла промяната към нисковъглеродна икономика. Става въпрос за промени, които имат потенциала да помогнат на живота и на бизнеса да процъфтяват през следващите десетилетия. Наистина е важно да разбием мита, че борбата с изменението на климата ще ни върне в каменната ера и ще живеем по начин, по който никой не иска да живее. На първо място, става въпрос на оцеляване на човешкия род, но това е и път към много по-здравословен, по-уважителен, по-малко неравен социален живот и много по-приятни условия за всички, близо до природата, която ни заобикаля.

Климатична фреска и в България
От няколко месеца Климатична фреска се играе и в България. Заявки за фасилитирани сесии с нея могат да се правят онлайн чрез уебсайта на Wind of Change.