Датчаните Neutral сертифицират най-отговорното производство на дрехи

Label_1

Датчаните Ларс Бех и Кристина Ларсен от Neutral са уникални с холистичния подход, който прилагат към производството на дрехи. Действително работещи за устойчиво развитие на бзинеса, те не само използват единствено био-памук, който сдобиват по всички правила на fair trade, но в процеса на производство преработват отпадъчната вода, боклука и черпят енергия от възобновяеми източници. Мотото на компанията е „Сертифицирана отговорност“ и зад това стоят 6 от най-реномираните световни организации:

  • SA 8000, един от първите стандарти, гарантиращи, че работното място спазва всички етични стандарти
  • GOTS, глобалният стандарт за цялостна грижа за околната среда при производството на органичен текстил
  • EU Eco label, европейският стандарт за продукти и услуги с минимално влияние на целия жизнен цикъл върху околната среда
  • Fairtrade, стандартът в защита правата на производителите от най-бедните страни
  • Oeko-Tex 100, гарантиращ, че вложеният текстил е напълно свободен от вредни вещества
  • Neutral Responsibility, дефиницията на компанията за устойчиво производство с възобновяема енергия. Вятърните турбини в базите осигуряват 4 пъти повече енергия от пряко необходимата им, за да има и за местните общности

Сам по себе си нито един от сертификатите не е достатъчен, за да обозначи едно цялостно отговорно производство. Но съвкупността от всички 6 създава нов критерий за това какво означава да правиш дрехи с мисъл и за природата, и за хората.

Голямото постижение на Neutral е нагледният пример, който дават на всичи производители от огромната ниша на базисните облекла – допълнителният разход за сертифициране може да бъде път към по-високата печалба. С добре построената си бизнес стратегия компанията отправя високо и ясно предизвикателство към сектора не само да продават стоки, а истински истории на споделената отговорност.

Каталогът им съдържа предимно семпли облекла като изчистени тениски и суичъри, бебешки бодита и ежедневни аксесоари. Нещата са просто хубави, без излишни финтифлюшки, също като философията на компанията.

Sustainia

Вече писахме за големите победители на Sustainia, ето и за категория „Храна“.

Следва: категория „Транспорт“.