Това, което е добро за планетата, е добро и за хората

no impact 91

Това е един (бивш) разглезен манхатънски писател, на когото в един момент му писва да слуша собственото си мрънкане по въпроса колко е зле този свят, докато всъщност той самият и пръста си не помръдва, за да промени някак ситуацията. Тук някъде нещо прещраква и Колин Бевън решава: в продължение на една година той ще опита да живее така, че като тегли чертата накрая, да има нулев отпечатък върху планетата. Нещо повече – ще се опита да живее чудесно. И то заедно с пристрастената си към риалити предавания и чанти Прада съпруга Мишел и очарователната им двегодишна дъщеря Изабела.

Добре дошли в Експеримента „Без отпечатък” (No Impact Experiment). Следва строен график, в който семейството планово спира телевизията, шопинга, пластмасата, кафето, бензина, полуфабрикатите и, в крайна сметка, дръпва шалтера и остава на свещи. Твърде екстремно? Абсолютно. Кому е нужно всичко това? Добър въпрос. Нужно е дотолкова, доколкото свръхконсуматорите от днешния ден имат нужда от бясна аларма за събуждане.

Годината на Експеримента „Без отпечатък” е документирана в книга и в твърде любопитен филм, който в събота (11 октомври, 18:30) се завърта в кино Одеон на Горичка Филм Фест. Преди това успяхме да зададем няколко въпроса на самия No Impact Man.

Фотография Айла Кристман
Фотография Айла Кристман

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как всъщност се роди експериментът?
През 2006-а едновременно ни се стовариха войната в Ирак и новината за топенето на ледниковите шапки. Беше ужасно потискащо. От една страна воювахме за петрол, за да поддържаме силно корпоратизирания си начин на живот. От друга – планетата се топеше в резултат от изгарянето на същия този петрол в името на същия този начин на живот. Който, на всичко отгоре, не изглеждаше да прави хората щастливи. Американците са стресирани. Работят прекалено много. Двадесет и седем процента от нас страдат от тревожност и депресия. За такъв начин на живот не си струваше нито да водим война, нито да убиваме планетата. Непрекъснато си задавах въпроса: Възможно ли е да намерим друг живот, който да бъде по-щастлив и за хората, и за планетата? Ето това исках да открия.

Най-важният урок, който научихте за себе си през годината на No Impact Man?
Това, че добруването на хората и на планетата не са взаимноизключващи се понятия. Толкова много от нещата, които със семейството ми предприехме „в името на планетата”, се оказаха добри и за нас самите. Хранехме се със сезонна, локално произведeна храна и кожата ни се изчисти. Придвижвахме се на велосипед и се отървахме от коремчетата си. Спряхме климатика и спестихме повече от хилядарка. Престанахме да бъдем консуматори и се оказа, че прекарваме повече време в компанията на приятели и съседи. Всичко това е валидно и за цялата ни култура. Икономика, базирана на възобновяема енергия и устойчиво производство, не трови въздуха, който дишаме, и водата, която пием. И отваря цял нов сектор на пазара на труда. Това, което е добро за планетата, е добро и за хората.

Най-големият отпечатък, който експериментът остави в живота ви?
Промени житейския ми път. Осъзнах, че не мога да чакам други хора да оправят проблемите, които ме тревожат. Трябваше да действам аз самият – по какъвто начин мога. Експериментът ме превърна от автор на исторически книги в активист.

Каква част от начина на живот, който водехте по време на експеримента, поддържате и днес?
Продължаваме да ядем храна, която не съдържа отровни съставки с непроизносими имена, предпочитаме да се снабдяваме от нашия доверен местен фермер. Вместо да вземаме такси, което да ни закара до фитнеса, за да тичаме там на едно място, доста по-логично ни се струва да си правим тренировката като караме колело и вървим пеша. Струва ни се смислено също да пестим пари, така че сме намалили и консумацията на електричество.

Любимата ви сцена от филма?
Как заедно с дъщеря ми Изабела ловим светулки в кварталната зеленчукова градина.

Какъв е следващият ви проект?
В момента съм потънал в новата си книга, която излиза през август догодина. Посетете colinbeavan.com и се абонирайте за новини! Също така ръководя неправителствена организация, наречена No Impact Project.

Какво трябва да направим в е д н а г а, ако искаме да оцелеем на тази планета?
Яжте по-малко месо и станете доброволци към екологична организация.

Без отпечатък (No Impact Man) е на Горичка Филм Фест на 11 октомври, събота, от 18:30 в кино Одеон.
Билети: 5 лв. от касата на Одеон или онлайн от Горичка.