Уроци по дълголетие от Япония

В доклада си за състоянието на света през 2011 година, Фондът за населението на Обединените нации констатира, че вече 33 държави в света имат средна продължителност на живота над 80 годишна възраст. Преди 5 години, те са били само 19. България не е сред тях, тук средното за мъжете е 70 години, а за жените 77.

Най-напред с дълголетието е Япония, където възрастното население е вече над 30% от общото. Японците живеят средно до 80, а японките до 86. Какво можем да научим от тях за спокойното остаряване и дълголетието?

Едно от първите неща, които правят впечатление е, че в Япония хората над 60 години остават дълго част от икономически продуктивното население, като продължават да работят и след пенсионирането си.

Второто е добрата диета, а третото е масовата физическа активност. Резултатът е, че едва 3.5% от японците са с наднормено тегло. За сравнение в САЩ този показател надминава 30%, а в България е към 13%. В традиционната японска кухня се използват много пресни и сезонни продукти, порциите са пословично малки и без много вредни мазнини, а неща като тофу, зелен чай и риба са основна част от всекидневното меню.

Освен това в статистиката прави впечатление високият процент на образованите хора, както и сравнително равното разпределение на богатството. А в японските училища имало часове по здраве.

Добра храна, малки порции, физическа активност и ангажименти са съставките на тази рецепта за дълголетие. Все неща, които можем да си позволим. От утре, нали.

Сайтът на японското министерство на здравеопазването

03 comments on “Уроци по дълголетие от Япония

Comments are closed.