Уроци по дълголетие от Япония

В доклада си за състоянието на света през 2011 година, Фондът за населението на Обединените нации констатира, че вече 33 държави в света имат средна продължителност на живота над 80 годишна възраст. Преди 5 години, те са били само 19. България не е сред тях, тук средното за мъжете е 70 години, а за жените 77.

Най-напред с дълголетието е Япония, където възрастното население е вече над 30% от общото. Японците живеят средно до 80, а японките до 86. Какво можем да научим от тях за спокойното остаряване и дълголетието?

Едно от първите неща, които правят впечатление е, че в Япония хората над 60 години остават дълго част от икономически продуктивното население, като продължават да работят и след пенсионирането си.

Второто е добрата диета, а третото е масовата физическа активност. Резултатът е, че едва 3.5% от японците са с наднормено тегло. За сравнение в САЩ този показател надминава 30%, а в България е към 13%. В традиционната японска кухня се използват много пресни и сезонни продукти, порциите са пословично малки и без много вредни мазнини, а неща като тофу, зелен чай и риба са основна част от всекидневното меню.

Освен това в статистиката прави впечатление високият процент на образованите хора, както и сравнително равното разпределение на богатството. А в японските училища имало часове по здраве.

Добра храна, малки порции, физическа активност и ангажименти са съставките на тази рецепта за дълголетие. Все неща, които можем да си позволим. От утре, нали.

Сайтът на японското министерство на здравеопазването