В България вече се произвеждат фотоволтаични модули

Преди дни в Силистра е заработила фабрика за фотоволтаични модули (или слънчеви батерии). Фабриката е собственост на Каолин АД (които преминаха обучението ни) и се казва Solarpro.

Инвестицията във фотоволтаични централи в България е субсидирана чрез високата изкупна цена на произвежданата енергия. Така при сегашните цени на фотоволтаичните модули, може да се осигури доходност от 18-20%. Допълнителна финансова подкрепа за такива проекти може да бъде получена и по мерки 312 и 311 от Програмата за развитие на селските райони или от специална кредитна линия на Уникредит Булбанк.

В момента в България, работят само две такива централи, но при тези възможности предполагам, че ще се появят още много. Изглежда оформянето на всички документи и присъединяването към мрежата, все още отнемат прекалено дълго.

В Горичка винаги сме били фенове на чистите възобновими източници на енергия. Фенове сме и на идеята за децентрализация на производството на електрическа енергия, чрез изграждането на „умна“ мрежа, която да позволява на много различни по мащаб обекти, дори еднофамилни къщи, да произвеждат и продават енергия, а когато нямат достатъчно, да купуват от мрежата.

PhotovoltaicModule_Sandanski_March2009

–––-

Корекция (благодаря на Боян): Соларпро не са първата фабрика за фотоволтаични модули в България, а втората. Първата е „Енерджи солюшънс“ на гръцката индустриална група „Виохалко“, която в България е собственик на „Стомана индъстри“, „Стилмет“, „София мед“ и още десетина дружества.

10 comments on “В България вече се произвеждат фотоволтаични модули

 • Боян , Direct link to comment

  Това не е първата фабрика за производство на фотоволтаици в България, но е чудесен пример за устойчиво бизнес развитие – Каолин добива пясък, който е основна суровина за производството на фотоволтаици. Реално фирмата надгражда собствения си бизнес с нови продукти с по-висока добавена стойност, които създават решения за глобалната екологична криза. Отличен за устойчиво развитие!

 • mohave , Direct link to comment

  Защо Solarpro не посочат цени на сайта си на това, което произвеждат. Явно искат да продават само на едро. Аз мисля да купя няколко фотоволтаични модула но няма да са от тези. Да пиша, какво искам да купя, да чакам да отговорят не ми се занимава с такива глупости.Има достатъчно други, които предлагат фотоволтаични модули и не ги е “страх“ да посочат цени

 • polity , Direct link to comment

  Nai-nakraq i v pri nas ne6tata zapo4vat da se naso4vat v pravilnata posoka.Vupreki 4e bez sunenie 6te otneme dosta vreme,vse pak e nqkakvo na4alo.

 • Стефан Йорданов , Direct link to comment

  Здравейте,

  аз съм част от екипа на Соларпро.

  @mohave,

  към момента не предлагаме продажба само на панели поради редица причини. Ще се опитам изброя част от тях:
  – технологията на панелите е подходяща основно за соларни паркове (електроцентрали), същевременно е неподходяща за малки площи
  – държим първите инсталации на нащи панели да са направени от наш екип, за да управляваме качеството. Надяваме се в скоро време да достигнем етап, в който да ги продаваме само като панели с инструкция за инсталиране

  Ние сме млада компания която се стреми да се развива „устойчиво“ и да върви пътя си стъпка по стъпка. Далеч сме от идеята, че сме безгрешни в обслужването си, но екипа е малък и постоянно се опитваме да се осъвършенстваме.

  Благодаря и поздрави,

  Стефан

  ПП. Като допълнителна информация мога да кажа, че Соларпро АД съвместно с Алфа Финанс Холдинг структурира соларни проекти в различни райони на България. Всеки един от тези проекти е рекултивация на замърсен терен (извън защитени райони) и не отнема от земеделския фонд.

 • александър попов , Direct link to comment

  имате ли възможност да продавате фотоволтаични клетки съответно с ваша печалба на каква цена можете да доставите като ще платим предварително 10 дни от доставката какви количества можете да продадете Благодаря предварително!!!!!!!!!! стефане

 • марков , Direct link to comment

  Здравейте ние сме фирма за недвижими имоти от гр.Варна „Ексимоти“. Предмета ни на дейност е всичко свързано с недвижимите имоти /хотели,апартаменти,къщи,парцели,земеделски земи/ можем да бъдем полезни за бъдещи ваши проекти в областите Варна,Добрич,Шумен,Разград,Силистра ,Русе като ние можем да потърсим и предложим парцели по ваш критерии за изграждане на фотоволтаични централи в посочените по горе области .

  тел за контакти – 052/800256, 0883500999,0898745460,0876667888

  Благодарим ви предварително…

  Желаем ви весело посрещане на новата 2011 г.

 • Времето , Direct link to comment

  Вярно че статията е стара, но пък успя да ме зарадва. Самата мисъл, че в България се създава нещо което с течение на времето ще създаде работни места, а и в случая ще спомогне за опазване на околната страна е чудесна. Браво!

Comments are closed.