В час с промените в климата

Климатът неминуемо се променя и докато честотата и силата на екстремните метеорологични явления нарастват, успоредно се увеличава и осведомеността на младите хора по темата. Потвърждават го не едно и две мащабни международни проучвания през последните години. Въпреки това информираността и активността сред децата и младежите по тази важна за бъдещето им тема продължава да бъде предизвикателство, особено щом се стигне до формалното образование.

За да помогнат на повече български ученици да навлязат по-навътре в темата с климата, наскоро от Фондация „Заедно в час“ приеха предизвикателството и се заеха да повишат осведомеността сред младите. От организацията стартираха интересен проект, благодарение на който деца и младежи от цялата страна ще имат възможност не просто да научат повече за проблема с климата, но и активно да предлагат решения за справяне с него. Инициативата е финансирана от Европейската климатична фондация и като част от нея се предвижда през започващата през септември учебна година ученици и учители в страната да имат достъп до полезни учебни материали за климатичните промени. Помагалата за 5-12 клас са създадени от експерти на „Заедно в час“ и ще бъдат публикувани и разпространени публично като ресурси на най-големия български сайт за обучителни ресурси за учители Prepodavame.bg. Като част от пилотното тестване на материалите, те вече бяха представени в 12 български училища, а от 19 юли до 5 август ще се използват и в традиционната Лятна академия на фондацията, която се провежда в София.

Според мащабно международно проучване на UNICEF, публикувано през ноември 2021 г., близо 80% от младите хора са чували за изменението на климата, но само 56% от тях биха могли да свържат проблема с възможни решения. 44% от анкетираните разглеждат изменението на климата просто като сезонни промени в температурите.

Инициативата на „Заедно в час“ не е първата за България, която се опитва да запознае учениците с темата за изменението на климата. Интересното при нея обаче е, че тя не залага на пасивни знания, а провокира учениците да развиват самостоятелно и аналитично мислене и активно да предлагат решения. Според Юлия Мишкова, която е една от основните движещи сили на новата климатична програма в „Заедно в час“, тази инициатива е изключително ценна, защото дава възможност на учителите да адаптират материалите и съответно да работят с тях независимо от предмета, по който преподават. Помагалата са подходящи за добавяне към основното учебно съдържание, както и за обсъждане в час на класа, в допълнителни клубове и СИП-ове, каквито все по-често се срещат в българските училища.

„Вече се говори все повече за климатично образование и за т.нар. климатична грамотност. Много световни организации започват да обръщат внимание на важността на това да се обсъждат с учениците тези теми и то от възможно най-ранна възраст. Отвъд индивидуалната отговорност, която със сигурност е много важна, учениците са тези, които ще понасят последствията, от всичко, което се случва в момента и затова е наистина важно да се работи с тях от рано в посока на търсене на решения. Знаем, че за много от проблемите с климата в момента съществуват възможни решения, но има много какво да се желае и накъде да се работи в тази посока. Затова и решихме да насочим част от дейността си именно към промените в климата“, разказва за програмата Юлия Мишкова.

Изборът на подход не е случаен. Опитът на „Заедно в час“ до момента показва, че когато се даде водеща роля на учениците и се поставят в ситуации, в които трябва да анализират, да взимат решения и да ангажират останалите, учебният процес се оказва много по-ефективен, а желанието за участие – по-силно. „Ние сме организация, което е насочена не само към работата с учители, но и към развитие на нагласата „от мен зависи“ сред учениците. Стараем се да ги запознаваме с актуалните проблеми на съвремието ни и да ги поставяме в роля, която да им позволява да търсят решения. Климатичните промени са една важна такава тема“, добавя Мишкова.

Международно изследване на The Lancet Planetary Health показва, че 59% от младите хора са много или изключително притеснени за бъдещето си поради засилващите се промени в климата, а повече от 50% съобщават, че темата ги кара да се чувстват тъжни, тревожни или гневни.

Темата за промените в климата започва да навлиза все по-често в училищата не само в България, но и на много други места по света. Интересът към включването ѝ във формалното образование нараства успоредно с натрупващите се научни изследвания и доказателства за антропогенния произход на проблема. Според хората в екипа на „Заедно в час“ нарастващото богатство от знания за климата може да се окаже много добра основа за учениците не само да станат прокативни по тази важна за тях тема, но и превръщайки се в основа, върху която да надграждат уменията си за аналитично и критично мислене.