Град Конкорд в Масачузетс забрани водата в пластмасови бутилки

plastic_bottles
Пълната забрана за продажба на вода в пластмасови бутилки идва след три години усилена кампания от страна на местните жители. Фото: epSos.de чрез flickr

 

Първо малко статистика:

 • 17 милиона барела петрол годишно се изразходват за суздаването на пластмасовите бутилки за вода само в САЩ. С толкова гориво могат да се движат 1,2 милиона автомобила в продължение на година.
 • Над 50 милиарда бутилирана в пластмасови бутилки вода са консумирали американците през 2007. Над 38 милиарда от тези бутилки са отишли в сметищата.

Тези числа са извадени от кампанията BanTheBottle, която е довела до една малка крачка за човека, но голяма за пластмасовата бутилка (по пътя ? към небитието). Защото в резултат на тази кампания една община в Масачузетс от тази година счита незаконно продаването на вода в пластмасови бутилки с обем литър или по-малко.

И още едно число – 31 милиона тона пластмасови отпадъци са произвели Съединените щати през 2010 година. Това е чудовищно много, като се има предвид, че само 8% от цялото количество е било рециклирано. Противниците на наредбата (разбирай – бутилиращите компании) твърдят, че тя няма да промени нещата, понеже хората щели да ходят да си купуват вода от съседното градче (?!), но един от основните двигатели на кампанията, 85 годишната Джийн Хил, казва, че ще се бори докрай против това, някой си да взима водата от собствената ? земя, след това да слага тази вода в пластмасови бутилки и да ? я продава обратно.

подробности на HUFFINGTON POST и на видеото по-долу

 

03 comments on “Град Конкорд в Масачузетс забрани водата в пластмасови бутилки

 • Анна Николова , Direct link to comment

  Хората купуват бутилирана вода защото тази, която тече от чешмите не става за пиене. Според мене решението е водата за пиене да се пречиства с малки, домашни системи за обратна осмоза.

 • Кремена , Direct link to comment

  Браво!
  Липсва ми времето (което изобщо не беше отдавна всъщност!) – когато животът и улиците ни, природата… бяха далеч по-чисти! – когато водата (газирана/минерална) и бирата!, а и газираните безалкохолни бяха в стъклени бутилки, които връщахме обратно в магазините; киселото мляко беше в бурканчета; саламите, кашкавалът, сиренето и т.н. не бяха вакуумирани… Изобщо – опаковките съсипват днешния свят!! Нямахме лъскави и „удобни“ опаковки, но пък и съдържанието беше далеч по-качествено – истинско!, и животът ни, светът ни беше далеч по-чист!!…

 • Васил , Direct link to comment

  Аз също съм против бутилирането на вода в пластмасови бутилки. Трябва да се отчете и фактът, че срокът на годност на вода, затворена в пластмасова бутилка е с от 6 до 12 месеца по-кратък от срока на годност на вода, затворена в стъклена бутилка.

Comments are closed.