Идеята не е екзотична за нас, българите. Безброй семейства из нашите градове познават стайното отглеждане в саксии на магданоз, копър, люти чушки, дори и по-сериозен зарзават, като чушки или домати. Обикновено целта на тези скасии не е да изхранва народа, те имат по-скоро емоционална стойност и декоративна функция. Но, в крайна сметка, чушката си е чушка (особено ако е люта), магданозът – магданоз, а от собствен опит знаем, че няма почти нищо друго на света, което да те накара да се почувстваш по-горд Човек, от това да си посадиш и отгледаш храната.
Отдолу сме ви приготвили една кратка лекцийка от конференциите TED, в която виждаме как братята американци са взели тази основна идея и са я развили, с помощта на мрежа от приятели по целия свят, до един далеч по-стройно функциониращ модел, който може наистина да произвежда седмичната нужда от слата или от ягоди на едно домакинство. Най-приятното от всичко е, че проектът е отворен и всеки може да се включи и да направи някакво подобрение (финландските стайни фермери например измислят начин да се справят с проблема със светлината, която просто липсва през половината от годината). Следват осем минути вдъхновение: