Видео: метеоритният дъжд Персеиди 2013

„Падащата звезда“ навлиза в атмосферата със скорост 100 км в секунда.
„Падащата звезда“ навлиза в атмосферата със скорост 100 км в секунда.|Снимка: AP

В края на годината е съвсем подходящо да си спомним за някои особено прекрасни неща, които се случиха през изминалите 12 месеца. Точно сега, покрай зимните празници, с носталгия си спомняме за горещи августовски нощи. Тази година нощта на 12 срещу 13 август беше допълнително разкошна – дъжд от падащи звезди се изсипа от небето и добре че го направи; малко напомняне за невероятната и непонятна красота на Вселената съвсем никога не ни е излишно.

Прекрасното явление беше яркият метеоритен поток, който наблюдаваме всяка година откъм съзвездието Персей. Метеоритите навлизат в земната атмосфера с внушителната скорост от 212 000 км/ч и при добро желание и локализация далеч от разсейващи светлини човек може да види до 100 от тях на всеки 60 минути. Метеорните дъждове се образуват от остатъци на кометна опашка, а Персеидите в частност се раждат от кометата Суифт –Тътъл, която се приближава към нас веднъж на 135 години, но пък Земята преминава през опашката й всяка година.

Персеиди 2013 бяха рекордно много и дадоха възможност на всеки да погледне нагоре с надежда. Дано сте си пожелали хубави неща и дано вече са ви се сбъднали. Ние със сигурност не пропуснахме звездния си шанс:) Видеото е на Kai Gradert, приятно гледане: