Нов сайт показва какво се случва с горите ни в реално време

Червеното са загубите, а синьото засажданията.

Червеното са изсечените, а синьото засадените гори.

Global Forest Watch е изключително интересен нов онлайн инструмент, с който случващото се с горите по света може да бъде следено почти в реално време. Да речем, искаш да знаеш дали някоя област е защитена или дадена компания има правото да я експлоатира; можеш да видиш и какви промени е имало от 2000 г. досега; да получаваш известия, ако нещо се случи в зоната, която си посочил като интересуваща те.

Проектът е осъществен благодарение на 40 (!) различни организации, сред които WRI, Google, Университетът на Мериленд. Google са предоставили мощта на 10 000 компютъра, които съставляват двигателя на любимото Earth.

За периода 2000-2012 г. в България картата сочи загубени 58 621 хектара и залесени 48 556 хектара. Може би има надежда.

„За да опазим горите, от ключово значение е да разполагаме с точна, навременна информация на това какво се случва, казва Андрю Стиър, президент на World Recourses Institute; огромна част от проблема досега беше не липсата на добра воля или законови регулации, а именно на подобен източник.“

Така че, Global Forest Watch има реален шанс да спаси много дървета. Дали и в  България, чудим се – дано това да знаем точно къде точно какво се случва да помогне.

Global Forest Watch


Коментари

  1. Нещо не мога да разбера как точно се ползва, дали е точен, данните за България ми се виждат прекалено оптимистични, дано е истина, разбира се!

  2. То е ясно, горите ни се изсичат масово и се карат с тирове за Гърция

  3. Подкрепете спиране на сечите в района на Шипка и последващо залесяване. Актуален проблем за цялата страна е че пътищата, за чието изграждане се изсичат дървета не се залесяват последващо, нито има яснота какъв е режима, по който те се разрешават.
    https://secure.avaaz.org/en/petition/Ministr_Predsedatel_R_BlgariyaPrime_Minister_Bulgaria_Iziskvame_da_se_prekratyat_sechite_i_da_se_napravi_vzstanovyavashc/