Влиянието на климатичните промени – Анонимните климатици, еп. 5

След четири епизода на нашата видео поредица, които посветихме на различни теми, свързани с промените в климата, продължаваме напред в същата посока, но с нов формат. Събеседниците ни са все така интересни, но Магдалена Малеева, основател на „Горичка“, вече разговаря с тях на четири очи в студио.

Гост на епизод 5 е Апостол Дянков – Старши експерт практика „Климат и Енергия“ във WWF-България, който е един от активните участници в неформалната гражданска група „Анонимните климатици“. Разговорът пък се фокусира върху влиянието на климатичните промени и възможните решения за избягване на задаващата се криза.

За да разберем повече за влиянието на промените в климата, с Апостол Дянков се връщаме назад във времето, за да разберем как се е стигнало до повишението на средните температури на въздуха, което наблюдаваме днес. „Може би там 50-те – 60-те години хората страшно много са повярвали в прогреса и че ние всичко можем да измислим и да се справим, и някак сме се отделили, ние сме нещо отделно от природата, а ние всъщност сме природа, ние сме част от нея“, разказва в подкаста Маги Малеева.

Според Дянков човечеството изглежда не си взема поука от направените до момента грешки и продължава да разчита на технологии, които отделят огромни количества парникови емисии. Единият пример, който дава той, е свързан с криптовалутите: „Енергията, която ни е нужна, за да добием биткойн в момента, е повече отколкото от емисиите от енергията на Швеция – вече говорим за процент от световните емисии само за тази криптовалута.“

От разговора научаваме също и защо вече през лятото температурата в българските градове често е над 20 градуса дори нощем, какво представляват т.нар. тропически нощи и защо е толкова важно да ги избягваме, както и какво представлява топлинният стрес.

Ако искате да чуете целия разговор межди Магдалена и Апостол, гледайте или слушайте нашия подкаст.

“Анонимните климатици” е гражданска група от хора, обединени от вълнението си за климатичните промени. С новата ни видео поредица започваме да ви споделяме част от дискусиите, възникнали по време срещите на „Анонимните климатици“, които се фокусират върху различни важни за всички нас и бъдещето ни теми. Какви са предизвикателствата пред нас в момента, какво трябва да се направи и какви са стъпките, с които всеки един от нас може да помогне в борбата с климатичните промени – това са основните въпроси, на които търсим отговор чрез дискусия. Следете ни, защото ви очаква следващият ни епизод, който е на тема възобновяеми енергийни източници.

Ако искате още от „Анонимните климатици“, можете да гледате и епизод 1, в който си говорим за гори, епизод 2, чиято тема са земеделието и храните ни, третия епизод, посветен на възобновяемите енергийни източници, както и посветения на адаптацията епизод 4.

Абонирайте се за YouTube канала на ни, за да гледате първи новите епизоди!
Слушайте подкаста на „Анонимните климатици“ на anchor.fm.
Последвайте ни във Facebook.
Последвайте ни в Instagram.
Последвайте ни в Twitter.
Абонирайте се за нашия месечен бюлетин.