Вулканична мощ за исландските коли

Снимка: Freefoto.com
Станцията Svartsengi. Снимка: Freefoto.com

Исландия избухва. Благодарение на Carbon Recycling International, които са се разположили точно до един от вулканите там и произвеждат гориво от въглероден двуокис. .

Всъщност вулканът захранва геотермална електрическа станция Svartsengi още от 2011-та, а сега вече, докато тя си работи, Carbon Recycling използват отделения въглероден двуокис и го превръщат в метанол, течно гориво. За разлика от обикновения газ, при горене метанолът не отделя въглероден моноксид, сажди или други канцерогени. Електрическите коли също могат да се възползват от горивото. Кейси Тран, основател на Carbon Recycling International, казва:

„Ако искаме да преминем от двигатели с вътрешно горене към електрически превозни средства, клетките с метанолово гориво ще бъдат важна част от бъдещите коли на батерии – а и имаме допълнителното предимство, че тези коли ще могат да изпозлват вече изградената инфраструктура.“

cri_process

Засега метанолът се произвежда предимно от невъзобновяеми източници, но според Тран това лесно може да бъде променено:

„Метанол от подземни горива вече има, в големи количества, евтин е. Той се налага като най-широко приложимото еко-гориво на планетата, тъй като може да бъде добиван от въглероден двуокис, биометан, отпадъчна маса и дори несортиран боклук.“

Проектът в Исландия вече работи на пълни обороти, за да демонстрира новата технология. Очакванията на компанията са, че в рамките на 2-3 години станцията ще стане 10 пъти по-голяма. А вече произвеждат достатъчно гориво за десетки хиляди коли.

http://www.carbonrecycling.is/

One comment on “Вулканична мощ за исландските коли

Comments are closed.