Статистиките са прости. Населението на земята се увеличава. В момента около 1 милиард души по света гладуват. В същото време производството на храна е един от основните фактори за прекомерната експлоатация на планетата – заради обезлесяването, заради изтощаването на почвите, заради изразходената вода при поливането, заради вредните емисии и изкуственото наторяване. Картинката не изглежда розова, но решения има. Важното е и да се намери кой да ги чуе и приложи.
Международен изследователски екип в университета в Минесота, ръководен от Джон Фоли, е достигнал до извода, че са необходими пет важни стъпки, с които да се решат едновременно проблемите с изхранването и с вредите, които производството на храна нанася. Ето ги и тях:
- Подобряване на добивите от житни култури (по-ефикасно използване на обработваемите земи),
- Консумиране на по-малко месо (диетата на средния вегетарианец включва около 130-180 кг зърно годишно, а на месоядците – около 900, предварително сдъвкани и смлени от крави, пилета и прасета),
- Намаляване на загубите на храна (тук препоръчваме това интервю),
- Спиране изсичането на тропически гори (през 2004, само в Бразилия около 500 000 дребни земеделци са унищожили средно по един хектар гора) и
- По-рационално използване на водата и обогатителите.
–
Повече подробности с карти и графики на SCIENTIFIC AMERICAN
Другата неудобна истина – TED лекция на мистър Фоли: