Как да увеличим двойно добивите на храна и да спрем пораженията върху околната среда

Илюстрация: Indra Sakti, Indonesia
Илюстрация: Indra Sakti, Indonesia

Статистиките са прости. Населението на земята се увеличава. В момента около 1 милиард души по света гладуват. В същото време производството на храна е един от основните фактори за прекомерната експлоатация на планетата – заради обезлесяването, заради изтощаването на почвите, заради изразходената вода при поливането, заради вредните емисии и изкуственото наторяване. Картинката не изглежда розова, но решения има. Важното е и да се намери кой да ги чуе и приложи.

Международен изследователски екип в университета в Минесота, ръководен от Джон Фоли, е достигнал до извода, че са необходими пет важни стъпки, с които да се решат едновременно проблемите с изхранването и с вредите, които производството на храна нанася. Ето ги и тях:

  1. Подобряване на добивите от житни култури (по-ефикасно използване на обработваемите земи),
  2. Консумиране на по-малко месо (диетата на средния вегетарианец включва около 130-180 кг зърно годишно, а на месоядците – около 900, предварително сдъвкани и смлени от крави, пилета и прасета),
  3. Намаляване на загубите на храна (тук препоръчваме това интервю),
  4. Спиране изсичането на тропически гори (през 2004, само в Бразилия около 500 000 дребни земеделци са унищожили средно по един хектар гора) и
  5. По-рационално използване на водата и обогатителите.

Повече подробности с карти и графики на SCIENTIFIC AMERICAN

Другата неудобна истина – TED лекция на мистър Фоли: