Когато вятърът стане по-евтин от атома, какво ще работят АЕЦ-ите?

Милиарди инвестиции, стотици нови работни места. Говорим за реални факти, а не за предизборни обещания.
Милиарди инвестиции, стотици нови работни места. Говорим за реални факти, а не за предизборни обещания. И говорим за Щатите, нали.

Изглежда, 2012 година е била съпроводена от попътен вятър за възобновяемите енергийни източници. И по-точно – за ветрогенераторите. Енергията добита чрез тях се е увеличила с 42% в САЩ и по този начин се е качила тържествено на почетното първо място в класацията “най-бързо развиващи се източници на енергия”. Информацията е на Американската асоциация за ветрогенерирана енергия, но е подкрепена и от анализ в Блумбърг.

Общо взето и на двете места се говори за едно и също – американската икономика получава живителни инжекции покрай бума на ветрогенераторите, тъй като това гигантско нарaстване на сектора означава нови работни места и свежи инвестиции (120 милиарда от 2003 досега според Джон Ъптън от grist.org). Цената на вятърната енергия на много места вече е по-ниска от всички други. Мнението на Кристофър Крейн, изпълнитеен директор на Exelon Corporation, е, че при тази ситуация е много възможно скоро да се наложи много ядрени електроцентрали да се „пенсионират“ преждевременно. Произведената от вятър електроенергия се е увеличила 1 000 пъти за периода, а колегите от Grist твърдят, че това увеличение се развнява на количеството енергия, която биха произвеждали 14 нови ядрени елекроцентрали. Не една, не две… четиринайсет.

Още на GRIST