За кърменето на атомни централи

breastfeedingnclear
Някои атомни централи подкрепят каузата на дългото кърмене дори и с архитектурата си.

България е богата на възобновяеми енергийни източници (наричани просто ВЕИ). Но дали те са евтини или скъпи явно е спорен въпрос. Любимият ни цитат по темата от тази седмица е, че „слънцето също не е безплатно„. В случая става дума не толкова за технологията, колкото за преференциалните цени, които държавата избира да предостави при изкупуването на енергията от ВЕИ. А тези цени се определят от Закона за възобновяемите енергийни източници. Този закон в момента се обсъжда в парламента. Последната му версия целенасочено създава огромна несигурност относно бъдещите тарифи на тока от ВЕИ. Тази несигурност слага спирачки пред развитието на ВЕИ, защото липсата на невъзможност да се планира прави финансирането им невъзможно. Това, което законът ще постигне е в България да не използваме почти никаква енергия от възобновими източници.

Според защитниците на ВЕИ, има вариант, в който хем слънцето няма да е скъпо, хем инвеститорите ще са готови да инвестират. Ето как: Знае се, че развитието на технологиите ще доведе до „паритет в мрежата“ за слънцето и вятъра в рамките на следващите 10-15 години. Това означава, че скоро ВЕИ няма да се нуждаят от субсидия. Законът би могъл да предвиди прогресивно намаляване на високата изкупна цена, важното е то да е ясно, за да може да се залага в инвестиционните планове. Това изглежда най-очевидното решение, ако целта е да продължим да развиваме ВЕИ. Каква е обаче целта?

Въпросът за безплатното слънце беше повдигнат в правителството, като реакция на обвиненията, че АЕЦ Белене е необосновано скъпа. Явно стратегията, която защитниците на АЕЦ „Белене“ ще изберат е да нарочат ВЕИ за черното агънце в дебата и така да защитят решението си за строеж на атомна централа, чиято стойност ще изплащаме много повече от 10 години. И тук идва мястото на първото заключение и то е, че България трябва да избере дали да субсидира АЕЦ или ВЕИ. Няма как и двете. Трябва да избираме.

И за да илюстрираме още по-ясно как този избор се случва в момента, ще използваме образи от любимата ни тема за кърменето. Ето:

Ако фотоволтаиците и вятърните турбини са „бебета кърмачета“ на държавна субсидия, то „кърмачето слон“ ядрена енергия е вече пораснало, скоро мина 40-така и няма никакви планове да престава да суче. Едно изследване поръчано от Американския конгрес през 2007 г. показва че изсмуканата до този момент субсидия за ядрената енергетика в САЩ се равнява на 100 милиарда долара. „Евтиният“ ток от АЕЦ Козлодуй е евтин защото в него не се включват капиталовложенията по изграждането на централата, които обикновено са около 70 до 80% от цената на една нова централа. Една ядрена централа се строи за да работи поне 50-60 години с идеята че ще се изплати преди края на този период. При ВЕИ нещата стоят другояче и ще стоят още по-другояче след 10 години, когато АЕЦ Белене ще е все още сукалче в ранна детска възраст.

И така: Желанието на държавата-кърмачка към момента изглежда ясна: кърмата ще отива при слона, а бебето го отбиваме. Този избор няма как да не породи дискусии в БГ Мама.

03 comments on “За кърменето на атомни централи

  • Алекс , Direct link to comment

    Българското правителството (Путин) реши, че (българският народ) независимо от обстоятелства, факти и логика ще плаща за втора АЕЦ. Минута мълчание…

  • solar boom , Direct link to comment

    Много добър метериал 🙂 Да го дадете на Капитал за препубликуване!

  • stefan cholakov , Direct link to comment

    Преди 4 мес. стартирах проект за слън4ева сграда /сграда която сама произвежда нужната и енергия чрез ВЕИ/ в софия . Вече съм на етап окончателно одобрение на проекта от совствениците на сградата. Но започвам да се сблъсквам с общински и държавни препятствия, тези които са на кормилото на нашата страна няма да допуснат България да възпитава жители със зелено мислене. Не съм специалист по енергетика но от това което знам за ел. енергията и неините източници съм твърдо убеден че българия а и балканите НЯМАТ никаква нужда от АЕЦ-ове. Простата сметка- слънчевите дни над балканите са средно 308 годишно , при цена на фотоволтаична инсталация от 1 400евро/kw /цената е взета от немски производител LCS Solarstrom AG/, цена за 1kw ел.-0,18лв /0,09евро/ енергия, се оказва че инвестицията се връща за около 3-4 год. След това, реално ел. енергията е с НУЛЕВА ЦЕНА И БЕЗ НИКАКВО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА НАШАТА ПЛАНЕТА. истината е че нямаме нужда нито от АЕЦ нито от ТЕЦ. ВЕЦ-овете ,вятърните генератори и фотоволтаиците са достатъчни но тогава няма да има освен замърсители и огромни рушвети защото вятъра, слън4евата радиация и гравитацията която движи водата са безплатни. Електромобилите ще се движат без разход за гориво и енергия.

Comments are closed.