За План: Яж и Шели Лий Дейвис

Идната неделя е специален ден за Горичка Филм Фест! Тогава ще покажем не един, а два филма и освен това ще имаме важен гост от чужбина.

План:ЯЖХранааа! Да, План: Яж и Храна ООД са предложенията за неделно кино от феста. Със сигурност не сме пропуснали да ви кажем, че режисьора на План: Яж, Шели Лий Дейвис пристига специално и то още утре в София, за да представи филма. Тя ще говори на английски, без превод (каза ни, че не е успяла да научи български за толкова кратко време, но сигурно се справя с китайския език), между края на нейния филм и началото на Храна ООД. И двата филма са супер – последният има номинация за Оскар, а План: Яж според нас също заслужава една 🙂 Хубавото е, че може да зададете каквито въпроси ви хрумнат за темата на План: Яж, а Шели ще ви отговори с радост.

Припомняме ви интересните неща около филма и неговия режисьор с помощта на интервюто, което Никола Шахпазов взе от Шели за Програмата. Извадихме най-интересното.

Независими

“Когато започнахме снимките, така или иначе нямаше голяма възможност да получим финансиране, особено като начинаещи в правенето на филми. А и от самото начало ни беше ясно, че темата на филма е твърде противоречива и няма да открием лесно спонсори. От друга страна, така филмът се оказа наистина независим, защото искахме да имамe пълен контрол над начина, по който е представено всичко в План: Яж. Единственият проблем за нас в момента е, че нямаме пари, които да похарчим за маркетинг на филма. Обаче намираме неочаквана помощ – компанията за биохрани Whole Foods толкова хареса филма ни, че плати за прожекциите му в 90 американски града”

Мисията

“Много филми преди нашия са успявали да променят общата нагласа на хората. На ръба например ни показа каква риба би трябвало да ядем и кои видове няма смисъл да ловим. Също така продукции като Неудобната истина и Храна ООД имаха сериозен ефект, предизвикаха дискусия. А това е най-важното – хората да използват нашия филм като инструмент за промяна на общата нагласа. Разбира се, голямата промяна ще отнеме много време, но може би не невероятно много. Важното е повече хора да гледат филма, да възприемат идеите му и да поискат от своите правителства тази промяна”

план:яж готвенеВълка кожата си мени … и диетата също

“Начинът ми на хранене се промени изцяло, а същото се случи и с повечето хора, които работиха над План: Яж. В момента съм изцяло на растителна диета, докато в миналото хапвах повечко месо и млечни продукти и се чувствам отлично, изпълнена съм с енергия.”

За вегетарианците и веганите

“Приемат го нееднозначно, а удивително голяма част от тях не харесват филма. Веганите не одобряват факта, че в него става дума за експерименти с животни, случили се през 70-те години, а пък някои от вегетарианците не одобряват отхвърлянето на млечните продукти. Но това беше нашата цел – да не се занимаваме с въпроса за правата на животните и други свързани с него теми, а да се съсредоточим върху екологията и човешкото здраве. Така или иначе, План: Яж не е правен за веганите, които изобщо не употребяват месо, а за обикновените хора, които ядат месо и млечни продукти всеки ден. Там искаме да предизвикаме промяна, и то с представянето на истински, научни факти.”

Да бе!

“Винаги след прожекциите на филма оставяме време за въпроси на зрителите и обикновено присъстват хора, които твърдят, че всичко, което казваме, е грешно. Това не е проблем за мен, даже е полезно – все пак ние искаме да предизвикаме реакция и дискусия”

. . .

Видео от гостуването на Шели Лий Дейвис @Горичка Филм Фест:

Шели Лий Дейвис за План:яж from горичка on Vimeo.

One comment on “За План: Яж и Шели Лий Дейвис

  • Зрител , Direct link to comment

    Похвално е, че популяризирате подобни документални филми. Правдиви или не, те трябва да се показват и да предизвикват мисли и дискусии, особено тук в България, където подобни инициативи са рядкост!
    Преводът на субтитрите на филма, който показахте вчера обаче, куцаше на доста места – вземете мерки в следващи подобни начинания.

Comments are closed.