Немската RWE отчита огромни загуби, признава закъснение за ВЕИ

В Германия енергията от възобновяеми източници има все по-голям дял в общия енергиен микс. Толкова голям, че даже най-големите доставчици на друга енергия започват да усещат разликата във финансовите си резултати.

Най-големият производител на електричество в Германия RWE AG преди броени дни съобщи, че нетните загуби на компанията вече възлизат на 2,76 милиарда евро. Причината – непрестанно увеличаващите се откази от конвенционална енергия и преминаване към чисти източници.

RWE осъзнава, че е трябвало да предприеме действия за инвестиции в повече проекти за чиста енергия и публично декларира, че липсата й на адекватна политика е коствало на компанията ценно време, в което е трябвало да реагира на променящите се пазарни изисквания.

„Признавам, че направихме грешки. Закъсняхме с влизането си на пазара на възобновяеми източници – твърде много закъсняхме.“, споделя Питър Териум, управителният директор на RWE.

Чудесните темпове, с които се развиват соларната и вятърна енергия – а те са и с приоритет в електрическата мрежа на Германия, чувствително са засегнали работата на въглищните и газово-опериращи станции на RWE, подривайки финансовите им изражения.

Само за изминалата 2013-та печалбата от традиционна енергия на компанията е с 1,9 милиарда евро надолу, но все още допринася за 24% от общата печалба на групата. Енергията от възобновяеми източници, за сравнение, съставлява едва 3%.

Питър Териум добавя, че най-вероятно ще последват закривания на станции през 2014 г., повече даже от планираните 5 000 MW, които са почти 10% от целия капацитет на групата.

Светът се променя, добре е, когато бизнесите и държавите се променят на време, преди да е твърде късно.

Ето и целият финансов отчет на RWE за 2013 г.

03 comments on “Немската RWE отчита огромни загуби, признава закъснение за ВЕИ

  • Арман Саркисян , Direct link to comment

    Фантастичното развитие е факт за прагматичните германци. Който е закъснял да не е блял. А па ние сме си в съвсем друга посока. Предпочитаме да си смъркаме руска гас, примесена с украинска, чеченска, арменска и пр. и пр. кръв !

  • Анна , Direct link to comment

    Време е за промяна! Времето на по-голям дял на ВЕИ наближава 🙂

Comments are closed.