Юрий Ковачев

Здравословната храна е различна за всеки човек: Юрий Ковачев, аюрведа готвач и лектор на форум Храна

kovachevЮрий Ковачев от години се занимава с йога и аюрведа. В момента готви в чайната в бившата хартиена фабрика на ул. „Бенковски“ 11 и води курсове по аюрведическа кухня.

На форум Храна ще представи принципите на ведическото хранене.

Какво е хубавата храна?
Да му е хубаво на човек от храната, т.е. – да се нахранят сетивата и да се чувства удовлетворен. Това е необходимо, но не и достатъчно условие – трябва да бъде и полезна.

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?
Заблуда е, че яденето на големи салати е здравословно и, че вечер салатите са лека храна. Заблуда е, че прясното краве мляко е вредно. Заблуда е, че храната без мазнина е полезна. Заблуда е, че подправките са вредни.

Какво е здравословно хранене за вас?
За всеки човек, според неговата природа, има подходящи и неподходящи храни. За всички хора има подходящо и неподходящо време за хранене, подходящо и неподходящо място за хранене, подходяща и неподходяща среда за хранене. Когато се знаят тези неща и конкретният човек се съобразява с тях – това е здравословно хранене.

Трудно ли е да се готви аюрведично?
Не.

Коя книга/блог за хранене бихте препоръчали?
Книгата Ayurveda Aahar (food / diet) от P.H. Kulkarani. Която и да е от книгите на Васант Лад, Йога и Аюрведа от Дейвид Фроли, Чхандогя упанишад Vl – 5,6,7. Филма  Ayurveda the art of being и Великата тайна на водата. Сайта на Олег Генадиевич Торсунов torsunov.ru

Форум Храна е тази събота (27-ми) в Модерен театър. Регистрирай се сега!