Зелен ток за вкъщи

Факт – най-евтиният начин за производство на електроенергия в момента е използването на слънцето, както и от офшорни ветрогенератори. Потвърждава го докладът на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) от миналата година. Според данните през 2017 г. цените на вятърните турбини са имали средни разходи от 0,06 долара за кВтч, а цената на слънчевата фотоволтаична енергия е намаляла до 0,10 долара за кВтч. Друго потвърждение идва също през миналата година, но от Международната агенция за енергетика (IEA). Последният й доклад показва, че слънчевата енергия в момента е „най-евтината електроенергия в историята“. Технологията осигурява по-ниски цени от въглищата и газа в повечето големи държави, установяват авторите на доклада.

Ако възобновяемите са най-евтините източници на енергия, защо обаче не ги използваме повече? Както каза и Миглена Стоилова (CWP Global и Председател на Българска ветроенергийна асоциация) в епизод 3 на подкаста ни „Анонимните климатици“ – “За да направим възможно развитието на новите технологии, трябва да се случва бизнес във ВЕИ сектора.“ За да се развива един бизнес обаче, той трябва да има пазар. А, за да има пазар, е нужно търсене.

От първи юли тази година в България започва да се случва голяма промяна – т.нар. либерализация на енергийния пазар. Благодарение на нея корпоративните потребители на електроенергия трябва сами да си изберат доставчик. За жалост тази промяна в момента засяга само бизнесите, но в бъдеще се очаква да бъде приложена и за домакинствата. Възможността за избор на доставчик даде шанс на много компании да преминат към т.нар. зелена електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Макар и домакинствата все още да не са задължени да си изберат доставчик, се оказва, че те също имат право да преминат изцяло към възобновяеми източници. „Чистият“, но по-труден начин да го направят е като оборудват дома си със соларни панели, малки ветрогенератори и други технологии за производство на зелена енергия. По-лесният и достъпен начин, който не изисква инвестиция, и е възможен от сравнително скоро е да изберат доставчик, който предлага в микса си електроенергия от ВЕИ. В момента в България това може да се случи чрез ТОКИ – първата напълно дигитална услуга за предоставяне на електроенергия в страната. „Токи Пауър“ АД предлага електроенергия за малкия и среден бизнес, както и за големи потребители и физически лица. Освен, че осигурява дигитална услуга, за ТОКИ е интересно и че има пакет „Зелен ток“, който е достъпен за бизнеси и домакинства от август 2020 г.

„Цел на ТОКИ е в нашия микс тежестта на енергията от ВЕИ да е все по-голяма, защото установяваме, че хората започват да търсят повече такива алтернативи. Плановете за зелена енергия, които предлагаме, представляват точно това. Клиентите, които искат такъв тип енергия заплащат малко повече, но гарантирано получават електричество от възобновяеми източници“, разказва Радо Рачев, който е един от основателите на ТОКИ.

Освен, че дава алтернатива, доставчикът на електроенергия чрез услугите си развенчава един много разпространен мит за възобновяемата енергия – че е скъпа. Оказва се всъщност, че разликата между ток от ВЕИ и от конвенционална енергия е по-малко от 2%, което особено за домакинства е пренебрежимо малко. В плановете на ТОКИ разликата в цената на ток от стандартна и възобновяема енергия e между 2 и 4 лева за мегават час, като в момента един мегават час струва около 180 лв. Според Радо Рачев тази разлика идва не от скъпите технологии, а просто защото по-трудно се намират производители на енергия от ВЕИ в страната.

В микса на ТОКИ влизат почти всички видове ВЕИ, но в основата са “големите три” – слънце, вятър и вода. През различните сезони преобладават различни видове ВЕИ. През пролетта например повече енергия има от водни централи, през лятото от слънце, през зимата от вятър и така различните източници варират и се допълват през годината. По този начин може постоянно да се осигурява възобновяема енергия независимо от сезона и времето от денонощието.

Според Радо Рачев е изключително важно в момента повече компании и домакинства да осъзнават нуждата от преминаване към зелена електроенергия, защото по този начин ще стимулират ВЕИ бизнеса и ще намалят значително парниковите си емисии. Друга важна причина, която посочва той, е че изборът на зелен ток няма да им коства много, защото разликата в цената не е значителна. Друг довод е, че промяната може да се случи бързо и лесно. Заявяването на абонаментен план за зелен ток става изцяло онлайн от сайта на ТОКИ, като с няколко кликания се сключва договор. Не е нужно да се посещават институции, подават физически документи и т.н., всичко се случва с няколко кликания през компютъра или дори от телефона. Електроенергията пък се заплаща по стандартния начин – след издаване на месечна фактура, като абонатите получават и сертификат, удостоверяващ, че потребяват енергия от възобновяеми източници.

Коя е най-скъпата електроенергия?
Скорошен доклад показва, че в момента най-скъпата форма на производство на електричество е ядрената енергия. Последното издание на доклада за състоянието на световната ядрена индустрия показва, че стагнацията в сектора продължава. Само 2,4 гигавата нетен нов капацитет за производство на ядрена енергия са се появи онлайн през 2019 г., в сравнение с 98 гигавата слънчева енергия.

Коя е най-опасната електроенергия?
Редица проучвания посочват, че въглищата са най-опасните източници на енергия и водят до най-голям брой смъртни случаи в световен мащаб. Опасностите са по време на добива и транспорта, но са свързани и с щетите от замърсяването на въздуха и парниковите емисии.

Кой вид електроенергия се развива най-бързо?
Възобновяемата енергия е най-бързо растящият енергиен източник в САЩ, като делът й се е увеличил със 100 процента от 2000 до 2018 г.

След като електроенергията от възобновяеми източници е евтина и се оказва достъпна не само за бизнесите, но и за домакинствата, остава да започне да се развива и пазарът й. Логиката е проста – за да увеличим потреблението на възобновяема енергия, трябва да изискваме повече възобновяеми източници. Колкото повече възобновяема енергия купуваме, толкова повече се стимулира пазарът й и развитието на технологиите, което от своя страна пък може да доведе до още по-ниски цени.

Тези изводи споделя и Генади Кондарев – Главен експерт по климатичните политики за Централна и източна Европа към от E3G, който е един от активните участници в създадената от Горичка гражданска група „Анонимните климатици“: „В България вече всеки – от големия, през средния и малкия бизнес до отделните домакинства, има право и възможност да купува зелен ток. Нашето търсене и това къде оставяме всеки свой лев има решаваща роля в развитието на пазар и за осигуряване на повече производство и конкуренция в сферата на ВЕИ и с това все по-изгодни и достъпни условия да имаме изцяло зелен електроенергиен микс – цел, за която е време не просто смело да мечтаем, а която е рационален избор за всеки. Всяко наше действие има значение оттук насетне – дори самото разпитване на доставчиците дали предлагат сертифициран зелен ток е сигнал за тях, че пазарът се променя и клиентите се движат от ново разбиране за света.“