Знаехте ли че…

  • в Дания вече е приет закон, според който писането на доклади за корпоративна отговорност са задължителни. между другото, така е и във Франция и Аржентина.
  • скорошно изследване, проведено от PricewaterhouseCoopers сред 140 изпълнителни директори в международни компании, базирани в САЩ, показва че 84% от тях вярват, че устойчивото развитие ще стане много по-важно за техния бизнес и репутация, отколкото е днес.
  • Getty Images, най-големият фото архив в света, от известно време усилено разширяват колекцията си от еко снимки и графики, защото (смело си признават от компанията) този род изображения се търсят трескаво от световните медии и рекламни агенции. От Getty Images дори са стеснили цветовата гама – имат най-много заявки за жабешко зелено (тук му е мястото да си припомним Кермит) и за горско зелено. Съответно, най-често търсени са изображенията на зелени дървета, листа, трева…
  • през 2000 г. новото лейбъристко правителство във Великобритания избра първия в света Министър по КСО :).
  • европейската инициатива за еко-ефективност (European Eco-Efficiency Initiative), инициатива на Световния бизнес съвет за устойчиво развитие (World Business Council for Sustainable Development) и Европейски партньори за околна среда (European Partners for the Environment) в сътрудничество с ЕК, цели да интегрира еко-ефективността сред европейския бизнес и в индустриалната и икономическа политика на ЕС.
  • изчисляването на въглеродния отпечатък става чрез стандартни методи като Протокола за парникови газове на Института за световни ресурси (World Resources Institute GHG Protocol) или стандарта ISO 14064.
  • компенсирането на останалите емисии става чрез закупуване на въглеродни кредити или разработване на собствени проекти (carbon offsetting). Пазарът за доброволни въглеродни компенсации расте главоломно. През 2005 г. се търгуват 10 млн. тона CO2. През 2010 г. се очаква те да бъдат 400 млн. тона.

One comment on “Знаехте ли че…

Comments are closed.