Анонимните климатици

Кои са „Анонимните климатици“?

Под името „Анонимните климатици“ се подвизава неформална група от хора, свързани от вълнението си за климатичните промени. Членовете имат разнообразна експертиза и са от най-различни сфери на обществото, имат различни занимания, познания и интереси. Сред тях са представители на неправителствения сектор и бизнеса, експерти в администрацията, хора, които през годините са споделяли своята загриженост към промените в климата и са търсели решения за справяне с проблема. Това, което обединява членовете на постоянно разширяващата се общност, е нуждата от разговор, от размяна на идеи, от среща на различни мнения и от подкрепа. Споделена в групата е увереността, че климатичната криза е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството, но и мнението, че все още е възможно да се избегнат най-тежките сценарии.

Инициативата за създаване на групата е на платформата „Горичка“ и по-специално – на нейния съосновател Магдалена Малеева. Първата среща е проведена през лятото на 2019 г. и оттогава регулярните дискусии на живо и онлайн са се фокусирали върху различни теми, свързани с промените в климата.

Именно разговорът стои в основата на групата, тъй като той е първата стъпка към намирането на решения. Важна цел на „Горичка” е да прави читателите си съпричастни на този разговор, като представя участниците, идеите, различните мнения и инициативи, като се фокусира върху разискваните в групата проблеми, търсейки техни решения. Благодарение на „Горичка” групата на „Анонимните климатици“ излиза от анонимност и се отваря към нови участници.

„Анонимните климатици“ нямат претенции за предоставяне на безпогрешни формули и стратегии. Те обаче вярват, че в разговорите им се раждат интересни и важни идеи, които могат да допринесат за създаването на по-пълноценно бъдеще. „Действаме, единствено разчитайки на научни факти и световно доказани практики, но и осъзнавайки важността на личната отговорност и проактивност. Ценностите, които изповядваме, са критичното мислене, любопитството, смелостта, вдъхновението, доброволчеството, емпатията, сътрудничеството, демокрацията и прозрачността. Сред основните ни цели е да включим още повече хора от всякакви сектори в групата. Надявам се и очаквам хората да се свързват с нас, за да можем да действаме заедно. Целим едно – да допринесем максимално, според усилията и възможностите ни, за намаляването на рисковете от климатичните промени. За да живеят децата ни в по-добър свят от този, който сме напът да им оставим“, споделя за групата нейният инициатор Магдалена Малеева.

Всички статии на анонимните климатици

Всички статии на анонимните климатици