Горичка Филм Фест

13 – 20 септември 2011
кино Одеон, София


ПРОГРАМА

Вторник
13 септември 2011
19ч, кино Одеон
ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА
Сметището
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2010
Държава – Бразилия
Режисьор – Луси Уокър/Lucy Walker
Времетраене: 99′
Отличен” – The Observer
Номиниран за награда “Оскар” за 2011, в категорията “Най-добър документален филм”Waste Land проследява пътуването на известния артист Вик Мюниз от Ню Йорк до неговата родина Бразилия. Разказът е за Жарджин Грамашо, най-голямото сметище на света, а героите са хората събиращи отпадъци за рециклиране. Те влизат в ролята на творци, като помагат в създаването на шедьоврите на Мюниз. Това е история за достойнство, отчаяние и една невероятна трансформация. “Изкуството спаси мен, ще спаси и тях”.
Сряда
14 септември 2011
19ч, кино Одеон
Във вечността
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2010
Държава – Дания
Режисьор – Майкъл Мадсен/Michael Madsen
Времетраене: 75′„Aко искате да погледнете в бъдещето, гледайте този филм“ – About.com

„Един от най-провокативните филми на годината“ – San Francisco Chronicle

Възможно ли е да бъде изградено хранилище за ядрени отпадъци и да бъде запазено за 100,000 години? Човешката цивилизация съществува само от половината на това време. “Онкало” вече се строи.

Четвъртък
15 септември 2011
19ч, кино Одеон
Народът срещу Шеврон
Официален сайт >>>
Трейлър >>> 
Година – 2009
Държава – САЩ
Режисьор – Джо Берлинджър/Joe Berlinger
Времетраене: 105′„Един от най-добрите документални филми на годината“ – ViewLondon

„Един увлекателен случай за правосъдие“ – Variety

Crude разказва за случая от тропическите гори на Еквадор, наречен от някои Амазонският Чернобил довел до екологична катастрофа, смърт на десетки и съдебна битка за 27 милиарда долара срещу нефтеният гигант Шеврон*

* Компания започва проучване за добив на шистов газ в България.

Петък
16 септември 2011

19ч, кино Одеон
Плитки води, дълбоки тайни
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2009
Държава – САЩ
Режисьор – Луи Психойос/Louie Psihoyos
Времетраене: 92′„Този невероятен документален филм е като вълнуващ трилър“ – Observer UK

Academy Award Winner for Best Documentary Feature for 2010

В миналото Р. О’Бари е дресирал делфини за популярното американско шоу Флипър. Последните 35 години той прекарва в опити да спаси делфините от това да бъдат затваряни и експлоатирани. Действието в The Cove се развива на японското рибарско пристанище Тайжи, където Бари се заема да разкрие тъмната тайна на лова за делфини в Япония.

Събота
17 септември 2011
19ч, кино Одеон
На ръба
Официален сайт >>>
Трейлър >>> 
Година – 2009
Държава – САЩ/Великобритания
Режисьор – Рупърт Мъри/Rupert Murray
Времетраене: 85′„Ще промени начина по който гледате на морската храна“ – Sunday Times

Представете си света без риба, с празни океани- това е бъдещата 2048 година видяна в The End of the Line. Филмът е базиран на едноименната книгата от Чарлз Кловър и се фокусира върху изчезващата червена риба тон под натиска на засилената консумация на суши в западните страни. Решенията са прости и изпълними.

Неделя
18 септември 2011
17ч, кино Одеон
План:Яж
Представен от режисьорката на филма Шели Лий Дейвис. (Шели ще говори само на английски, без превод)
Официален сайт >>>
Трейлър >>> 
Година – 2011
Държава – САЩ
Режисьор – Шели Лий Дейвис& Ор Шломи/ Shelley Lee Davis& Or Shlomi
Времетраене: 87′„Задължителен за гледане“ – THE HERALD

Каква е връзката между храната която консумираме, болестите на човека, глобалното затопляне и мъртвите зони в океаните?

Planeat е поглед към дългогодiшните проучвания на трима мъже за начин на хранене, който едновременно би бил полезен за здравето на хората, щадящ околната среда и добър за бъдещето на Земята.

Неделя
18 септември 2011
19ч, кино Одеон
Храна ООД
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2008
Държава – САЩ
Режисьор – Робърт Кенер/Robert Kenner
Времетраене: 94′„Трябва да гледате този филм! Заведете децата си, тези на съседа и дори децата на някой непознат..“ – Quickflix

Номиниран за Оскар в категорията най-добър документален филм за 2009 година.

Всичко това което е постигнато в модерното селско стопанство е да отглеждаме нещата по-бързо, по-дебели, по-големи и по-евтини”. Food Inc тръгва по следите на храната която купуваме в супермаркетите за да разбере от къде наистина идва тя. Производството на месо, зеленчуци и зърнени култури крие мръсни тайни. Големите мултинационални компании не искат вие да гледате този филм.

Понеделник
19 септември 2011
19ч, кино Одеон
Къде изчезнаха пчелите?
с подкрепата на фондация Credo Bonum
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2009
Държава – Великобритания
Режисьор – Джордж Лангуърти& Мириам Хенейн/ George Langworthy&Maryam Henein
Времетраене: 87′“Изчезването на пчелите e тревога на която сме задължени да обърнем внимание“ – Filmstar Magazine

Филмът изследва причините за масовото изчезване на пчелите, които играят незаменима роля в поддържането на нашата екосистема. А какво би се случило, ако броя им не се повиши, взимайки под внимание, че те спомагат за опрашването на една трета от храната която консумираме?

Вторник
20 септември 2011
19ч, кино Одеон
Природна стихия: един филм за Дейвид Сузуки
Официален сайт >>>
Трейлър >>> 
Година: 2010
Държава: Канада
Режисьор: Стурла Гунарсон/Sturla Gunnarsson
Времетраене: 93′„As with all great speeches, this one ultimately not just about the speaker, but the lasting power of ideas he conveys“ – Globe and Mail

Канадският учен Дейвид Сузуки представя “последната” си лекция, описана от него като всичко това което иска да каже преди да умре. Темата която той дискутира са хората и връзката им с природния свят. Филмът преминава през важните места и събития в живота на Сузуки и успоредно резюмира забележителни моменти от сферата на науката, културата и политиката през последните 70 години.

 


ГОСТИ

ШЕЛИ ЛИЙ ДЕЙВИС
Shelley Lee Davies
Шели е режисьорката на PLANEAT и на 18 септември ще бъде на сцената на кино Одеон за да представи филма си и да отговаря на въпросите ви.
 
 
 
 
 
 


БИЛЕТИ

Цената на един билет е 5 лв. Билет за целия филм фест (9 филма) е 30лв.
Можете да си купите билет в магазини Биомаг или онлайн тук:
БИЛЕТИ ЗА ГОРИЧКА ФИЛМ ФЕСТ

 


СЛЕД ФИЛМА

Още една причина да дойдете: След всеки филм сме предвидили безплатно за всички по чаша вино Дамяница био гренаш и дегустация на био сирене и кашкавал Harmonica. В неделя пък вместо вино и сирене, с Harmonica сме предвидили една друга приятна био изненада. Фоайето на киното е идеалното място да обсъдите впечатленията си от филмите с приятели.


ПАРТНЬОРИ

 

Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България, и подкрепя страната в постигане на пълния ? потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

The America for Bulgaria Foundation assists in growing and strengthening a vibrant market economy and democratic society in Bulgaria, helping the country to realize its full potential as a successful, modern European nation. Founded in 2008, the ABF is a successor to the Bulgarian American Enterprise Fund, an investment fund created by the U.S. government acting through the U.S. Agency for International Development. The grants provided by ABF build on the legacy of goodwill and friendship that exists between the American people and the citizens of Bulgaria.


МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ