„Свободни улици“: проект за недели без коли

Днес ни се случи нещо много хубаво и бързаме да си кажем.

Пратихме към Столична община предложение за затваряне на част от центъра всяка неделя оттук до края на септември от 9.00 до 16.00 ч. (виж отсечките оцветени в червено на картата)

map-car-free-proekt-copy-2

Такива летни недели без коли се случват на много места в света ( в Богота, Колумбия, например, всяка неделя се затварят над 70 мили в центъра на града от 1970 година насам; в Париж улиците покрай Сена през лятото се затварят за коли и се превръщат в „Парижки плажове“).  За няколко часа в свободния ден на всички, когато трафикът в столицата е най-слаб, да можем да караме колело, кънки, скейт и да си пешеходим на воля из центъра.

Идеята ни включва и много събития като вело училище, бира фест, състезания, концерти, пазари за всякакви интересни неща, почистване на Перловска река.

Така изглежда подобен ден в Мексико Сити:

amsterdam_columbus mexico-city-cyclists-on-carfree-street

С други думи, ако стане, има шанс моловете да не са най-посещаваното място през уикенда.  А София да стане много свежо място за прекарване.

11 comments on “„Свободни улици“: проект за недели без коли

 • Десислава Петрова , Direct link to comment

  Страхотна идея, подкрепяме я с две ръце.

 • Жасил , Direct link to comment

  пълна простотия.Подкрепете масовото навлизане на ел коли в БГ . Англия стимулира покупките с 5 000 п и с безплатнно паркиране . Даже може да ги и произвеждаме.Имаме опит в производството на електрокари.

 • петър , Direct link to comment

  А случайно да сте помислили какво ще стане с околните малки улички, като затворят бул. Евлоги Георгиев? Аз живея на Криволак и по цял ден дишам прахта от неспирния трафик тарикати заобикаляши задръстването по булеварда – сега ще имам удоволствието да го прявва два пъти по-интензивно в неделя, когато излизам с децата си.

  Благодаря ви за прекрасната идея как да си покарате колелетата за сметка на имащите нещастието да живеят в център. Дано следващата ви прекрасна идея е по обмислена или поне насочена към друга част на града.

 • асен асенов , Direct link to comment

  вече е факт – зам. кмета Христо Ангеличин го обяви по бТВ

 • Пейо Колев , Direct link to comment

  Браво! Как да кандидатстваме и за Цар Иван Асен? Имаме група във ФБ за превръщането и в пешеходна…

 • Кирил Иванов , Direct link to comment

  много хубава е идеята и напълно я подкрепям, но не в този й вид – наистина е недомислена ! (абсолютно съгласен съм с Петър)
  само се замислете как ще се използва паркинга на Националния стадион , който е единствения реално действащ в центъра !!!
  не знам кой и колко човека сте я мислили идеята, но трябваше да извикате някой урбанист да ви даде някой и друг съвет, така че хем да не се притесняват хората в центъра , хем да е и по-обосновано в общината като предложение и съответно наистина да се реализира – в този вид идеята няма смисъл според мен !
  Също така много малко е пространството, по-голямо е трябвало да предложите !!!
  а и бул Евлоги Георгиев според мен няма как да го затварят, все пак е основна артерия в града !?!
  трябва да се доизмисли

 • Кирил Иванов , Direct link to comment

  допълнение само се замислете като затворите булеварда как ще се движат колите по малките улички и колко повече вредни емисии ще изхвърлят заради трафика !!!
  за да има смисъл – трябва да се оставят няколко главни булеварда и целия център да е забранен за движение, особено малките улички

 • Павел Янчев , Direct link to comment

  Кирил и Петър имат право донякъде. Но да гадаем какви ще са ефектите – колко коли ще минат по малките улички, колко ще спрат да ги карат, колко ще ползват метрото този ден и т.н. – няма смисъл

  А решението не е необратимо. В крайна сметка може да се изпробва един-два уикенда без да се обявява шумно „край, решихме и променихме центъра“. След това да се даде оценка, наистина ли е по-зле отпреди или не.

  Аз също мисля, че ако се затвори целия център, а рингът работи, всичко ще е ОК – това неведнъж вече е правено като дойде някой пореднен американски или руски президент и няма никаква драма.

 • Даниела , Direct link to comment

  Цитат: „Аз също мисля, че ако се затвори целия център, а рингът работи, всичко ще е ОК – това неведнъж вече е правено като дойде някой пореднен американски или руски президент и няма никаква драма.“
  Не само че е правено, а е правено в ДЕЛНИЧНИ дни. А тук става въпрос за НЕДЕЛЯ, когато и без това трафикът е слаб. Подкрепям идеята.

Comments are closed.