Ресурси

Споделена зеленчукова градина - Наръчник за граждани и институции

Как да си направим зеленчукова Горичка

Създаване на споделена зеленчукова градина – Наръчник за граждани и институции

“ Животът в големия град става все посериозно предизвикателство за много от нас. Стресът, умората, мръсният въздух трудно могат да бъдат изтрити с час-два разсеяно гледане на телевизия вечер или една бира. “ С тази философия и тези думи стартира едно пътешествие между идеологията на устойчивото градско развитие и търсенето на най-правилния път за създаване на споделена зеленчукова градина.

През 2019 г. заедно с участието на много доброволци от Инициативата за развитие на градско земеделие в София, насочихме усилията към създаването на демонстрационна градска зеленчукова градина, която нарекохме Споделена зеленчукова градина 1. Благодарение на този опит ние се сблъскахме с многобройните препятствия, открихме верните отговори на много въпроси и създадохме симпатична градска общност. Студенти, IT специалисти, юристи, архитекти, финансисти, експерти по околна среда, учители, инженери – различни хора, организации и институции, обединени от желанието да произвеждат част от храната си, да се учат един от друг и да бъдат част от споделени пространства с много ползи за града.

Днес градината е витаминозен оазис в бетонния пейзаж, а целия опит събрахме в този Наръчник за граждани, компании, институции и всеки, който крие малък градинар в себе си. Райската градина може и да е зеленчукова и може да е навсякъде – зад блока, на покрива на магазина, в двора на офис сградата.

Какво е споделена зеленчукова градина и какви са ползите от нея?
От къде да започнем,  към кого да се обърнем и всеки ли може да се включи?
Защо е необходимо да създаваме повече зеленчукови градини в града?

Отговорите на тези и други въпроси, стъпки и полезни съвети вече може да откриете в нашия Наръчник, който може да изтеглите от тук.