Евтина ли е храната в България?

Колко харчим за храна в България? Скъпо ли е или е евтино яденето?

Избрахме 16 държави, с които да се сравним. Ето какво излезе:

Какъв процент от общите разходи на един човек отиват за храна у дома?

foodpercent

Колко лева средно годишно харчи един човек за храна?

foodspending

Явно парите, които харчим за храна са много малко, но изглежда можем да си позволим да отделим повече – процентът от общите разходи ни е под средното. Излиза, че или се наяждаме с по-малко или пък че тук цената на храната е по-ниска. Има и трети вариант, който ни се струва най-логичен: храним се предимно с по-евтина храна, в смисъла на по-нискокачествена. Нахранени сме на по-ниска цена. Което ни подсеща за нашумелите скандали с качеството на храните у нас и за всички градски легенди за това, от което се правят саламите, сиренето…

Данните са за 2009 година, извадени от доклад на Euromonitor Data, направен през юли 2010.


Коментари

 1. Тази статистика е нереалистична. Но дори и да приемем, че е вярна и средния българин отделя (ясно е, че всъщност голяма част от населението не отделя, а просто консумира) тогава остават ~100 лева за храна на месец. Дори и тези пари стигат за купуването на някаква храна, замислете се предимно с какво качество е тя? Сигурен съм, че читателите на Горичка отделят повече, което означава че има и много хора, които отделят по-малко. Не е и никак случайно, че България е на последно място в ЕС по лошо здраве и ниска продължителност на живота…

 2. “Явно парите, които харчим за храна са много малко, но изглежда можем да си позволим да отделим повече – процентът от общите разходи ни е под средното.” – това е много повърхностен анализ на графиките.

  Погледнете графиката по стойност – страните с най-голям разход за храна в парични едицини, после в графиката за дял от разходите (процентите) са точно тези с най-малък дял – около и малко над 10% и в сравнение с тях българинът макар и малко в парични единици, харчи твърде много за храна!

 3. Според доклада на японската инвестиционна банка Номура от септември 2010, у нас за храна се харчат 49,5% от доходите [http://www.nomura.com/research/getpub.aspx?pid=390252, стр.26]. НСИ казва 35,4% за последното тримесечие на 2010, или като абсолютна стойност 300,37 лв (1200 лв/година). Разликите явно се дължат на стойностите на средния доход. Но процентните стойности и на японците, и на НСИ са драстично по-големи от тези на Euromonitor Data.

  По-интересното в доклада на японците, който между другото е озаглавен „Наближаващият скок в цените на храната“ е индексът на хранителната уязвимост. България е на 19 място от общо 80. Други интересни страни в топ 20 са Тунис, Египет и Либия.

 4. наистина е много невъзможно с 100 лв да се изхраниш . Ако гледаме някое едро добиче като мен дето яде по един хляб само за хляб даваме по 30 лв на месец . И да е така все пак не сме щасливци така да се каже

 5. Вие нормални ли сте, кой може да се нахрани с 3.5лв на ден ? Те не стигат за едно хранене ! Аз се обзалагам, че 80% от семействата в България дават над 50% от доходите си за храна.

 6. И на мен ми се струва невероятно. Ако дори направим справка и намерим най -ниските цени, пак е невъзможно. Ако търсите най-ниските промоционални цени на храни, можете да ги намерите тук promociabg.com – уеб страница, обеднияваща промоциите на големите хипермеркети.

 7. gluposti na tarkaleta.statistikata ne e viarna.200+200cigari+100pitieta+tok-danaci-kola300=600leva bez restoranti i delikatesi