Евтина ли е храната в България?

Колко харчим за храна в България? Скъпо ли е или е евтино яденето?

Избрахме 16 държави, с които да се сравним. Ето какво излезе:

Какъв процент от общите разходи на един човек отиват за храна у дома?

foodpercent

Колко лева средно годишно харчи един човек за храна?

foodspending

Явно парите, които харчим за храна са много малко, но изглежда можем да си позволим да отделим повече – процентът от общите разходи ни е под средното. Излиза, че или се наяждаме с по-малко или пък че тук цената на храната е по-ниска. Има и трети вариант, който ни се струва най-логичен: храним се предимно с по-евтина храна, в смисъла на по-нискокачествена. Нахранени сме на по-ниска цена. Което ни подсеща за нашумелите скандали с качеството на храните у нас и за всички градски легенди за това, от което се правят саламите, сиренето…

Данните са за 2009 година, извадени от доклад на Euromonitor Data, направен през юли 2010.

09 comments on “Евтина ли е храната в България?

 • lolsaur , Direct link to comment

  Тази статистика е нереалистична. Но дори и да приемем, че е вярна и средния българин отделя (ясно е, че всъщност голяма част от населението не отделя, а просто консумира) тогава остават ~100 лева за храна на месец. Дори и тези пари стигат за купуването на някаква храна, замислете се предимно с какво качество е тя? Сигурен съм, че читателите на Горичка отделят повече, което означава че има и много хора, които отделят по-малко. Не е и никак случайно, че България е на последно място в ЕС по лошо здраве и ниска продължителност на живота…

 • Бисера Владимирова , Direct link to comment

  „Явно парите, които харчим за храна са много малко, но изглежда можем да си позволим да отделим повече – процентът от общите разходи ни е под средното.“ – това е много повърхностен анализ на графиките.

  Погледнете графиката по стойност – страните с най-голям разход за храна в парични едицини, после в графиката за дял от разходите (процентите) са точно тези с най-малък дял – около и малко над 10% и в сравнение с тях българинът макар и малко в парични единици, харчи твърде много за храна!

 • Сава Чанков , Direct link to comment

  Според доклада на японската инвестиционна банка Номура от септември 2010, у нас за храна се харчат 49,5% от доходите [http://www.nomura.com/research/getpub.aspx?pid=390252, стр.26]. НСИ казва 35,4% за последното тримесечие на 2010, или като абсолютна стойност 300,37 лв (1200 лв/година). Разликите явно се дължат на стойностите на средния доход. Но процентните стойности и на японците, и на НСИ са драстично по-големи от тези на Euromonitor Data.

  По-интересното в доклада на японците, който между другото е озаглавен „Наближаващият скок в цените на храната“ е индексът на хранителната уязвимост. България е на 19 място от общо 80. Други интересни страни в топ 20 са Тунис, Египет и Либия.

 • георги , Direct link to comment

  Кой изкарва със 100лв на месец за храна?? Какви 20% откъде ги измислихте? 100% горичка..

 • Оферта море , Direct link to comment

  наистина е много невъзможно с 100 лв да се изхраниш . Ако гледаме някое едро добиче като мен дето яде по един хляб само за хляб даваме по 30 лв на месец . И да е така все пак не сме щасливци така да се каже

 • Калоян , Direct link to comment

  Вие нормални ли сте, кой може да се нахрани с 3.5лв на ден ? Те не стигат за едно хранене ! Аз се обзалагам, че 80% от семействата в България дават над 50% от доходите си за храна.

 • Елена , Direct link to comment

  И на мен ми се струва невероятно. Ако дори направим справка и намерим най -ниските цени, пак е невъзможно. Ако търсите най-ниските промоционални цени на храни, можете да ги намерите тук promociabg.com – уеб страница, обеднияваща промоциите на големите хипермеркети.

 • dok , Direct link to comment

  gluposti na tarkaleta.statistikata ne e viarna.200+200cigari+100pitieta+tok-danaci-kola300=600leva bez restoranti i delikatesi

Comments are closed.