FishLove в България

Серията от снимки, в които известни личности позират с морски обитатели, е част от световно движение, посветено на опазването на моретата и океаните от разрушителните риболовни практики.

Днес, годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята, според доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Впечатляващите фотографии, които предизвикаха значителен обществен интерес в кампании на множество световни организации – Marine Conservation Society, OCEAN2012, Deep Sea Coalition, The End of the Line, and Blue Marine Foundation ще бъдат показани за първи път в България.

Изложбата ще се проведе от 26 юли до 27 август в галерия Credo Bonum със сътрудничеството на д-р Атанас Грозданов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и помощта на WWF-България.

Откриването е на 26 юли в 18:30 ч.
Вход: Свободен

Повече за идеята:
Fishlove е благотворителна организация, създадена през 2009 г. от Никълъс Рол, съсобственик на японския ресторант MOSHIMO и актрисата Грета Скаки, с основна цел да генерира обществено внимание към неустойчивите риболовни практики, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми на планетата.
На сайта на организацията fishlove.co.uk могат да бъдат закупени принтове или да се правят дарения, като приходите отиват към организации, работещи по проблемите на свръхексплоатацията на морски ресурси. Към всяка от фотографиите присъства името на модела, вида животно, както и информация доколко съответния вид се добива устойчиво и дали е подходящо да го използваме като потребители.
Предстоящата изложба Fishlove-България беше включена официално и в поредицата събития, посветени на Европейския ден на морето, координирани от Европейската комисия. По време на откриването ще бъде представена важна информация за проблемите морските ресурси и начините, по които можем да въздействаме за тяхното опазване.