80% от храната ни трябва да бъде сурова: Мер, лектор на форум Храна

mer2За Мер суровоядството е начин на живот, удоволствие, хоби и здраве. Тя е основателка на сайта zemianazaem.com, в който споделя здравословни рецепти за жива храна, без присъствието на животински продукти и изкуствени добавки. Приложила е върху себе си много самолечебни методи и процедури и е успяла да премахне 90% от здравословните си проблеми.

Презентацията и ще засегне въпроси като: какво е храна и какво не е, какво ни дава тя и какво ни взима, как може да ни промени или излекува, принципи и разнообразие в суровоядството…. всичко това подкрепено с много примери.

Горичка: Какво е хубавата храна?
Мер: Хубавата храна ти дава наслада, лекува те, повишава жизнената ти енергия и едновременно с това те прави по-свързан с природата и вселената.

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?
Много са, но ето някои от тези, които се втълпяват всеки ден: прясното и кисело мляко, продавани в търговската мрежа, са изключително полезни за нас и децата ни; когато се разболеем трябва да се храним с много „силна” храна; децата в детските градини се хранят балансирано и разнообразно; майките е нормално да кърмят най-много до 8мия-10тия месец и няма проблем кърмата да се замени с адаптирано мляко в който и да е месец; бебетата е нормално да бъдат захранвани с месни пюрета; човек, който спортува е добре да се храни с много месо и животински протеини; човек над 45 годишна възраст е нормално да страда от няколко заболявания или да е все по-ограничен в способностите си.

Какво е здравословно хранене за теб?
Здравословното хранене е най-вече баланс, разнообразие в менюто и умереност в порциите, придружени с прекрасни мисли. Силно вярвам, че човек е добре да се храни с минимум 80% сурови плодове, зеленчуци, семена и ядки и много рядко храната, която всъщност е дори неправилно да се нарече храна.

Трудно ли е да си суровоядец?
Ако се направи плавен преход не е трудно. Освен това, ако експериментираме с рецепти и разнообразяваме менюто си със суровоядски десерти, смутита, салати с неустоими дресинги…. тогава суровоядството се превръща в преоткриване на нови измерения в храненето.

Коя книга/блог за хранене би препоръчала?
Горещо препоръчвам „Съзнателно хранене” на доктор Гейбриел Казънс. А за блог препоръчвам, освен www.zemianazaem.com, още един на български с много интересни рецепти и съвети – www.recipemagician.com.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ за форум Храна

03 comments on “80% от храната ни трябва да бъде сурова: Мер, лектор на форум Храна

Comments are closed.