Печка на дърва с хладилник прави ток

Гениална готварска печка на дърва, с термо-акустичен електрогенератор и хладилник, която може да промени живота на милиарди хора по света.
Прототип на SCORE STOVE в Кения. Фотография: Practical Action

Score-stove е нещо невероятно. Наречена е Score, съкратено от „Stove for Cooking, Refrigeration and Electricity“ или „Печка за готвене, охлаждане и електричество“. Наречена е така, защото е едновременно готварска печка, хладилник и генератор на ток. Всичко това се задвижва с биомаса, т.е. дърва или горим боклук, с каквито така или иначе готвят на открит огън няколко милиарда домакинства по света.

SCORE е изобретена в Нотингамския университет в Обединеното кралство, а целта на създателите и е да подобри здравето и качеството на живот на два милиарда души по света. Те се надяват да обучат екипи в цял свят, които да могат да правят такива уреди за 30-40 долара. Целта им е до пет години, да се правят по един милион такива годишно.

Част от екипа, който работи по проекта SCORE STOVE. Снимка: practical action

Как работи ли?

С термо-акустичен двигател, естествено. Печката нагрява специално оформена тръба в единия край докато другия край е охладен, което компресира въздуха в тръбата и  го кара да вибрира и произвежда мощни звукови вълни.

Ръководителят на проекта, г-н Пол Райли от Университета в Нотингам обяснява:

„Можете да мислите за него като за голям микрофон или високоговорител, който работи наобратно. Всъщност ние използваме високоговорители (които действат като линеен алтернатор) в някои от платформите и те превръщат звука в електричество. Получава се излишък от над 170 децибела – това е повече от звука, който издава космическа совалка при излитане, но е тих шепот извън тръбата.“

Милиарди хора на земята живеят в райони с труден достъп до електричество. Революционни изобретения като това могат да променят живота им.

Повече от Нотингамския университет