Какво да очакваме от новото правителство

Ако съдим по написаното в предизборната програма на ГЕРБ, можем да се радваме за няколко неща:

 • спиране на незаконната сеч на горите, като мярка срещу промените в климата
 • насърчаване на енергийната ефективност
 • по-широко използване на водно-електрически централи
 • използване на местни и разнообразни енергоресурси
 • нови ядрени мощности ще се строят само при наличие на инвеститорски интерес, а не с държавни гаранции
 • ефективно управление и развитие на системата от защитени територии чрез увеличаване на нейната площ в България до средната за ЕС – 12%
 • намаляване количествата непречистени води, постъпващи във водни обекти
 • гарантирано реално участие на обществеността и бизнеса при вземане на решения по опазването на околната среда.

prirodnaindustry-200Супер ще е ако огромният енергиен ресурс, който може да бъде освободен чрез инвестиции в енергийна ефективност бъде истински приоритет на новото правителство. България е най-енергийно неефективната държава в ЕС. Освен, че са добри за климата, такива мерки носят и реални спестявания за домакинствата и бизнеса.

В края на годината в Копенхаген ще бъде приет нов протокол с мерки срещу промените в климата, който най-вероятно ще утежни сериозно нещата за икономики, които не са подготвени. Така че, силно се надяваме новото правителство да предприеме повече климатични мерки, най-малкото за да подпомогне българския бизнес, в условия на световна криза.

Правителството на Станишев показваше пълно неразбиране на тези предизвикателства. Световната климатична политика предлага огромни възможности за развитие – научно, политическо, социално и икономическо. Дано ГЕРБ имат визията и волята за да не пропуснем тези възможности.

10 comments on “Какво да очакваме от новото правителство

 • stoyan , Direct link to comment

  ами сега остава наблюдение и след това нови хрумвания от страна на обществеността, защото ако правителството вземе да се променя (промяната неизменно присъстваше като олицетворение на следизборните настроения в диалога от вчера, че и днес) ще трябва да се промени и отношението на поданиците към властта … ще видим.

  по темата ще напиша нещо по мащабно в края на септември.

  а за деница изпращам това: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=141641

 • Огнян , Direct link to comment

  Хубаво ще е да обърнат внимание и на изброените горе „екологични“ въпроси, но се опасявам, че поне в началото на мандата ще имат много по-спешни и значими проблеми за разрешаване като актуализация на бюджета, преструктуриране на държавната администрация и т.н.

 • Драго , Direct link to comment

  Чака ни труден, макар и кратък период на сблъсък между идеалите и утопиите от една страна, и реалните способности на реалните играчи от друга. Ако случайно Герб се заемат изобщо да изпълняват тези точки от своята програма, те ще са първата българска партия, която изобщо чете своите документи. Без излишен негативизъм, но до момента не ми дават някакви признаци на чак такова новаторство.

 • Rina , Direct link to comment

  Vinagi mi e bilo interesno da cheta mnenia na hora, koito ne sa zapoznati s vsichki aspekti na taka narechenata „svetovna smjana na klimata“ (smeja da tvurdia, che az sum v goliama stepen zapoznata). Njama da komentiram vurhu tova, samo iskam da spomena, che ima veche utvurden proekt za VEC na Dunav – Nikopol-Turnu Magurele, kojto e bil provalen ot rumunska strana (vsushtnost proektite sa bili za 4 VEC na brega na Dunav, kato purvata e trjabvalo da bude imenno goreposochenata). Osven tova ima proekt za postrojavaneto na 2 bloka v Kozloduj, na mjastoto na zatvorenite 4 – tova bi bilo naj-efektivnoto reshenie na energijnia problem.
  Da, suglasna sum, che Svetovnata klimatichna politika predlaga orgomno pole za razvitie, na vsichki niva – no tova, koeto ne vi e jasno e, che po tozi nachin se izpompvat orgomni sumi za finansirane na izlishni proekti, rezultatite ot koito sa predvidimi i izpolzvani na populistko nivo. Predlaganoto pole za razvitie e samo za tezi, koito znajat kak i kogo da prikotkat, za da poluchat ne samo „nauchni“, no i finansovi dividenti ot tova.
  Nastrana ot lichnot mi mnenie po vuprosa, radvam se, che rezultatut ot izborite e takuv, kakuvto e, zhelaia uspeh na novoto pravitelstvo i malko poveche zdrav razum :))

  (izvinete latinicata – njamam kirilica…)

 • весу , Direct link to comment

  част от интервю на симеон дянков (който се спряга за новият финансов министър и е един от основните съветници на бойко борисов)

  – Казвате, че кризата има и положителни страни. Какви например?

  – По-добра екология. Намалялото производство означава и по-малко замърсяване на въздуха и водата. И не само в краткосрочен план.

  Кризата вече променя някои световни тенденции – например много държави повишиха екологичните си бариери – за автомобилите и за строителството. Едва ли това би станало без кризата.

  Като резултат, ще има по-екологични коли, по-малко и по-енергоефективно строителство. Това може би звучи дребно, но при далновидна политика може да се превърне в новия двигател на икономиката.

  Моята колежка Кристалина Георгиева наскоро показа данни, че българската индустрия е с около 30% по-енергоемка, отколкото средно за Европа. Това не само прави производството по-скъпо, а и страната по-зависима от внос на енергия и горива.

  Така че преминаването към “зелени” технологии е не само добро за природата, а и за здравето на индустрията. Това е един начин страната да надскочи среднорегионалния растеж и да надмине средноевропейския стандарт.

 • elitsa_abstract , Direct link to comment

  На една предизборна рекламна брошура на ГЕРБ в скромната графа „Опазване на околната среда“ ОВОС беше написано с малки букви!

 • Mitko K. , Direct link to comment

  Наистина, незаконната сеч е голям проблем.
  Тук като противоерозийни мерки през 60-те са били изградени дървесни пояси от акация / хем бърже расте, хем медоносна/ които под мъдрото ръководство ва ДПС почти са изчезнали.. Същото с гората Каракуз, където дедо тодор е гръмнал най- големия еленски трофей в Европа.
  Но това е важно, разбира се, но по-ефективно е според мен да се преразгледат как се отпускат помощите /бонусите/ за енергийна ефективност….
  Например аз си сменям дограмата, правя изолации на подове,тавани, стени , монтирам климатик с коп 3-4, и си правя система за отопрение с кондензен котел на газ. За да получа / според мен мизерните помощи от 20%, преи положение, че в останалото ЕС са 50%/ ТРЯБВА да кандидатствам за кредит в някоа банка-партньор. Дори ако имам парите и не искам да се набутвам с още един кредит… От което печелят БАНКИТЕ – чужда собственост – бизнес 😉 – нищо лично…
  Но се натъкнах на следното – другарката- експерт по Ен.еф от reeecl.org ПРЕДВАРИтерНО пише на банката, през соято кандидатствам за компенсацията, че ще ми платят само … 10% от сумата на инвестицията ми – и то, защото съм в провинцията…
  Яво новото провителство Е НУЖНО да преразгледа как точно се отпускат компенсациите..
  Д се добави опция и без кредит / и без това има достатъчно квалифицирани експерти по ЕЕФ по места – аз познавам 3 в Силистра8, щото иначе пълним гушите на чужденците…
  Казвам аз – искам да плащам по 250 за 3 г. – то излезе 65 лв за 7… Е, като правите ремонт, никога не ви стигат… и се съгласявате, само до се избавите от прахоляка.
  Пък жална ми майка, ако се бях замислил и за термопомпа.
  Ето това са конкретни проблеми1 с кошито ГЕРБ и СК е нужно да се захванат..
  Това би ин извлякло и от кризата в стр. бранш – без да се бетонира морето, както е станало на Мидения плаж /АНЕЛ/
  Имам роднина в Чехия – там общините се грижат за ЕЕф. Но данъците за собствениците са месечно нашите годишни.. Може би и при нас трябва да стане так – тогава няма да се строят грозни колиби от некомпетентни хора… може би ще се пеориентира бизнеса към саниране и ЕЕфективност на съществуващите сгради…
  А друга мярка е, според мен, да се изнесат разни министерства и агенции извън Сф. Ще ес еразтовари трафика, стреса.. Дори на много хора ще им хареса да се изнесат служебно извън града на греха..
  Смятам, че написаното дотук е добро, но много зависи какви хора са в ГЕРБ и СК. Ако са като Краус, ясно ви е какво ще стане – карадере, иракли …. бития-бит, бетина… чампоева

Comments are closed.