Американски адмирал: Промените в климата са най-голямата заплаха

Военните все по-често ще трябва да помагат в бедствени ситуации, предизвикани от измененията в климата.
Военните все по-често ще трябва да помагат в бедствени ситуации, предизвикани от измененията в климата.

Повечето нормални хора смятат явлението армия (в най-добрия случай) за нещо като необходимо зло. Вярно е, че преобладаващите армии са с акцент върху зло. Редки, но значими изключения, все пак се наблюдават. Очертава се това да става все по-разпространена тенденция – високопоставен служител в щатската армия споделя своите възгледи относно мястото на войската в борбата с климатичните изменения.

Говорим си за армията на САЩ, обект, който е погълнал 711 милиарда долара през миналата година. Това е повече от бюджета за същата година на следващите 14 армии взети заедно. В смисъл – не е шега работа. Та въпросният високопоставен служител, адмирал Самюел Локлиър, споделя наскоро в интервю, че най-голямата заплаха за сигурността, произлизаща от Тихия океан, не са нито китайските балистични ракети, нито митичните севернокорейски ядрени оръжия. Според него заплахата идва от климатичните изменения, независимо дали става въпрос за природни бедствия или покачването на нивото на световния океан.

admiral
Адмирал Самюел Локлиър.

80 процента от хората по света, казва адмирал Локлиър, живеят на не повече от 300 километра от брега. И продължава с печалния случай на изчезващи острови от република Кирибати, заради които администрацията си прави планове за изселване на цялата популация от някои от островите. Ако нещо подобно се случи – не спира да алармира нашият далновиден адмирал – с части от Китай или Индия, където има концентрирани стотици хиляди и дори милиони души, тогава може да се стигне до жестоки проблеми със сигурността.

И още нещо, добавяме ние – армията има уникален шанс да измие от лицето си петното на злото, ако вземе под внимание опасностите предизвикани от измененията в климата и произтичащите от тях природни бедствия. Ако се подготви да реагира в такива екстремни ситуации и започне да служи за спасяване (вместо за отнемане) на човешки животи.

повече на BOSTON GLOBE

One comment on “Американски адмирал: Промените в климата са най-голямата заплаха

  • Цеци , Direct link to comment

    Вместо да обикалят по цял ден планетата и харчат тонове кислород и гориво да започнат да садят гори тези военни и то масово само така ще спасят света а не с оръжия…

Comments are closed.