Коментар: Климатичните промени и кандидат-президентите

кандидат-президенти 2011

Ако си кандидат-президент през 2011 и промените в климата не са основна част от платформата ти е все едно да си кандидат-нещо си през 1940 и да не споменаваш думата „война“ в кампанията си.

Затова решихме да потърсим думите „климатични промени“ в официалните сайтовете на челната тройка от кандидат-президенти и новините около тях в медиите. Какво намерихме:

Общо споменаване на „климатични промени“: 2
Разпределение по кандидат-президенти: Плевнелиев (1), Кунева (1), Калфин (0)

В платформата от официалния сайт на Меглена Кунева:

 • Президентската институция трябва да се превърне в основен поддръжник на борбата с промените в климата. Вярвам, че българската икономика може да постигне дългосрочна конкурентноспособност, нови работни места и да си осигури стабилност, ако последователно и далновидно изпълнява ангажиментите си по Климатичния пакет на ЕС”

В секцията „Ние сме ЗА“ от официалния сайт на Росен Плевнелиев:

 • „запазване на високото качество на околната среда и националните ресурси, формиране на национални решения към измененията на климата“

И това е.

P.S Ако сме пропуснали нещо, което пък вие сте чули или прочели по време на кампанията – коментирайте отдолу.

02 comments on “Коментар: Климатичните промени и кандидат-президентите

 • Апостол , Direct link to comment

  Това лято бях на един младежки лагер на който пристигна Ивайло Калфин около седмица преди да обявят кандидатурата му. Тк на лагера представлявах Зелените не се въздържах да му задам въпроса „Г-н Калфин защо гласувахте ПРОТИВ увеличаване на целта за съкращаване на емисиите с 30% до 2020 г. от Европейския парламент?“. И.К. ме погледна преценяващо (незнаейки кого представлявам) и ми каза че за да се стигне до този глас е имал „широки консултациии с обществеността в бг“. Аз обаче настоях „с кои организации сте се консултирали“. Тогава той ми изреди няколко завода от стъкларската и керамичната промишленост. Питах го „имам предвид с кои екологични организации които работят по проблема сте се консултирали – Коалицията за климата, WWF, За Земята..БАН??“ И.К. не отговори, тъй като очевидно неговия екип не беше сметнал за нужно да се консултира с друг освен с кръга представляващ големите индустрии.

  Казвайки това искам също да кажа че след това говорих лично с него и ми направи впечатление на умен човек и добър политик. Но с тези си позиции и с подкрепата си за АЕЦ Белене не може да ме представлява. Затова ако имате отношение към този материал имайте го предвид моля. Лично аз няма да подкрепя никого на балотажа.

 • Kostadin , Direct link to comment

  Защитниците и противниците на АЕЦ почти никога не знаят доводите си за изграденото мнение.Истината е ,че рано или късно човешкият фактор бърка-дали ще е поради непълноти в теориите ,проектирането ,изпълнението или експлоатацията На и компютрите също бъркат.Интересно е каква алтернатива имат същите тези противници на атомната енергия,защото хората сме едни мързеливи паразити.
  И какво от това ,че някой е наблегнал на климатичните промени ,ако той може да ги спре нали би го сторил.Кой от кандидатите го е направил това Приказките са им едно лал ла ла -зауспокоение на хоратаили Вижте ме колко съм добър.
  Ами същите тези кандидати да са ви говорили за това ,че държавата ни е подписала Европейската социална харта ,според която дършжавата е длъжна да определи минимална заплата която да надвишава 2,5 пъти необходимиятза живот минимум.

Comments are closed.