Маришкият басейн има потенциал да се развие като модерна индустриална зона

Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, Развитие, 19.06.2020

Източник: Bloomberg TV Bulgaria
Автор: Магдалена Иванова

Маришкият басейн има потенциал да се развие като модерна индустриална зона

Маришкият басейн има потенциал да се развие като модерна индустриална зона и да стане атрактивна за големите инвеститори, като този разговор дори вече е започнал на местно ниво. Това заяви Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Въпросът не е толкова в компромиса, а във взаимно разбиране за интереса на всички страни“.

Юлиан Попов обясни, че развитието на България трябва да върви към нисковъглеродна посока – оттегляне от въглищата, високоенергийна ефективност, замяна на материали и едно ново поколение индустрия, в която трябва да навлезем.

„Важно е и как ще се развият съответните стратегии за регионите“.

По думите на госта след първото заседание на Консултативния съвет във връзка с Европейската зелена сделка у нас ясно е заявено, че трябва да се мисли и да се говори за нова стратегия за региона.

Според Юлиан Попов Източна Европа може да замести в много отношения Китай по отношение на индустрията, но трябва интегрирана стратегия за Марица Изток, за да може мястото да стане атрактивно за големи инвеститори.

„Участието на България в Зелената сделка може да бъде изключително, стига да бъдем смели и решителни“, заяви още бившият служебен министър на околната среда.

Цялото интервю гледайте във видеото.