Bluelink търсят доброволци за обработване на сигнали за незаконна сеч

По молба на BlueLink публикуваме инфо за продстоящи обучения по интересен техен проект:

bluelink-logo

Във връзка с масовите корупционни схеми по изсичане на българските гори, БлуЛинк разработва и ще поддържа онлайн мониторингова система за приемане на граждански сигнали за незаконни сечи.

Сигналите ще бъдат проверявани и ако компетентните органи докажат, че изсичането е незаконно, извършителите ще бъдат санкционирани. Свидетелите на сечите ще изпращат съобщения както в текстов, така и в графичен формат чрез SMS, уеб интерфейс и електронна поща. Сигналите ще бъдат представяни на платформата на БлуЛинк чрез онлайн географска карта. При подаване чрез системата на надежден сигнал (за предпочитане GPS координати), ще бъдат извършвани съвместни проверки от експерти на екологични организации и Държавната агенция по горите (очакваме потвърждение).

Обучения по ползване на платформата, 18, 19, 25 и 26 юли:
– Обученията са за доброволци, които искат да се запознаят подробно със системата за сигнали, с това как се разпознава незаконната сеч и какви доказателства са нужни, за да бъдат нарушенията потвърдени.

Целта ни е да привлечем за ползватели на платформата всички активни любители на природата, които обичат гората и прекарват в нея част от времето си. Изпращаме покани за участие до клубове по делта и парапланеризъм, екологични организации, форуми за велосипеден и мото офроуд, пешеходен туризъм и т.н.

Логистика: Обученията ще са еднодневни и ще включват теоретични инструкции по видовете сеч и различаването им (до обяд) и работа на терен с обхождане и нагледно обяснение на обекти с примерна сеч (след обяд). Обученията ще се извършват на сравнително леснодостъпен терен в близост до гр. Самоков. БлуЛинк покрива разходите за транспорт и обяд на участниците.

Обучители: Обученията ще се извършват съвместно от двама обучители – един експерт от ДАГ (очакваме потвърждение) и един експерт от екологична организация (Константин Дичев, Зелени Балкани).

За повече информация и участие: Вера Стаевска на адрес vera [at] bluelink.net

02 comments on “Bluelink търсят доброволци за обработване на сигнали за незаконна сеч

  • Мит , Direct link to comment

    Какво да кажем, начинанието иска две неща: идеализъм и безстрашие. И на мен ми е много лесно да кажа, че нямам време /или нещо друго. Надявам се поне да има коментари. Тук.

  • bezdeen , Direct link to comment

    nikakvi komentari nikakvi signali niama vlizania- jalko
    saita na wwf za nezakonna sech pone raboti malko poveche

Comments are closed.