И победителят е … „Спасяването на пеликана“: дарителската програма на Мото-Пфое

moto-pfohe
Завърши поредното издание на дарителската програма на Мото-Пфое, за която ви разказахме в края на октомври. Тя финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческата идентичност на страната ни. Наградите бяха връчени на победителите  по време на официална церемония през изминалата сряда в Софийска Градска Художествена Галерия.

Победителят

1st-award-pelikana

Проектът на дирекцията на Природен парк „Персина“ – Спасяването на Пеликана, с автор Стела Божинова беше фаворит на журито. Целта на проекта е осигуряването на нови местообитания за гнездене на пеликаните по Дунавското поречие, каквито са възстановените блата на о. Персин. Наградата за него беше в размер на 12 000 лв.

. . .


Другите победители

2nd-award-kartografia

Картография на изчезващата памет на Изследователски център по социални науки към СУ „Св. Климент Охридски“, с автори Невена Германова и Вероника Димитрова. Идеята на проекта е да запази рушащите се сгради и да създаде публично онлайн пространство за дискутиране на проблемите, свързани с опазването на културно-историческото наследство на Стара София. Проектът получи награда в размер на 5 000 лв.

. . .

3rd-biliana

Детската градина, семейството и празниците „Коледа“ и „Кукеровден“ – ЦДГ „Биляна“, Ямбол. Проектът е насочен към съхраняване и популяризиране сред децата на българските традиции, свързани със зимно-пролетните народни обичаи и възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание чрез непреходното българско песенно и танцово фолклорно наследство. Присъдената награда беше в размер на 3 000 лв.

. . .

Следващата година ще отбележи 15-то издание на дарителската програмата.

Повече информация: тук

One comment on “И победителят е … „Спасяването на пеликана“: дарителската програма на Мото-Пфое

 • delchodelchev , Direct link to comment

  Поздравления за победителите!
  Ще си позволя малко критика към организаторите и начина, по който бяха организирали награждаването.
  Разбирам, че е криза и се опитват да използват на „макс“ събитието за личния си ПИАР, но все пак:
  – в залата все пак имаше публика, която в най-върховите емоционални моменти на награждаването виждаше не лица, награди и дипломи а гърбовете и задниците на фотографите – истинска стена от половин дузина фотографи, които във всеки по-интересен момент се изправяха сякаш под команда. Публиката – ряпа да яде!
  – преди награждаването нямаше никъде информация за спечелилите, номинираните и отпадналите проекти. Ок, значи всичко се пази в тайна и събитието ще е като „Оскарите“ – до последния момент всички тръпнат в очакване. Елементарен , мнооого елементарен подход да си подсигуриш публика (някой трябва да ръкопляска). В същото време организаторите се бяха постарали да визуализират номинираните проекти. Смятам, че това е обидно за всички останали участници, защото те разбират, че не печелят награда, не официално, на сайта на МотоПфое, не по мейл, не и повреме на разпечатването на пликовете пред публика ( като на Оскарите ), а нейде там, докато влизат в залата, между гардероба и столовете.
  – събитието беше „напомпано“ и от присъствието на министъра на околната среда и водите, от зам. министъра на културата и собственика на МотоПфое. За медиите това може да е атрактивно, но еколозите и хората, които работят с културно наследство не асоциират първите двама с положителни неща. Да си припомняме речите им от награждаването всеки път, когато съответните министерства произведат решения като това за проучванията на шистов газ – няма да е красиво 🙁
  Споделям това, защото смятам за важно това как една мецанатска програма се проявява в публичното пространство. Това да раздадеш награди за 20 000 лв., на 3 от 100 проекта, в дните преди Коледа, да създадеш малко шум един път в годината НЕ Е ДОСТАТЪЧНО да се наречеш мецанат. Мотопфое могат да бъдат много по-последователни и подпомагащи културното и природно богатство, през цялата година и не само с финасова подкрепа. Могат да постигнат същото и без излишната театралност, скован и неадекватен ПИАР.

  Тъжното в цялата картинка не изписаното дотук, а тоталната липса на мецанати! Колко са подобните програми и дарителски фондове? Проектите, които постъпват по тези програми са се увеличили 2, 3 или повече пъти!!!

  Е, аз следващият път ще се пробвам на конкурса „Плеймейт“ – там наградата е Форд Фокус и е поне толкова голяма, колкото и в дарителската програма 🙂
  Още веднъж, без съмнение за качествата на номинираните проекти и с респект за всички участвали в конкурса – поздравления!
  Дано словата ми да не се приемат като хейтърски коментар, а препоръки!

Comments are closed.