Скайп интервю: Таня Русева от Ла Лече Лига

Никога не съм си представяла, че около кърменето може да съществуват толкова митове и да се прилагат толкова погрешни практики. Трудностите, с които се сблъскват повечето родилки, са наистина много. За мен е абсолютно необяснимо как нещо толкова естествено и лесно може да завие в толкова грешна посока. Ето защо е и още по-голяма значимостта на това, което Таня прави в България, като акредитиран Ла Лече Лига лидер. Не я познавам лично, само скайп-но, а и един-два пъти съм се обаждала по неудобно време с кърмачески запитвания (обикновено звъня на Василена, но тя сега е в Швеция). Преди две години и половина, Василена написа в Горичка, че кърменето е еко, тъй като кърмата е възобновим ресурс (поне 2-3години). От тогава кърменето е постоянна тема и за да я допълним и продължим, а и за да задоволя личното си любопитство, реших да поразпитам Таня.

Блогът на Таня: Царството на Бу

taniaruseva1

[22.3.2009 г. 21:25:49] Magdalena says: почвам с въпросите
[22.3.2009 г. 21:26:17]Magdalena says: аз знам отговора на този въпрос, но моля кажи защо се запали толкова по кърмаческата кауза?

[22.3.2009 г. 21:31:23] Бу says: Когато родих преди почти 6 години, информация за кърменето почти нямаше. Никога не съм си помисляла, че може да е иначе – зачеваш, бременна си, раждаш, кърмиш – естественият ход на нещата. Но се сблъсках с някои трудности, до голяма степен заради не съвсем акуратната информация, която получавах, въпреки желанието си и увереността си, че като родител знам, че правя най-доброто за детето си.

Така че, когато след малко време преодолях тези проблеми и започнах да се интересувам повече, открих, че всъщност страшно много майки се сблъскват с тези и други перипетии що се отнася до естественото хранене на бебето. Нещо, което не би трябвало да е така, защото кърменето е нещо натурално, инстинктивно и правилно, както повечето родители сами чувстват. Когато заговорих с други родители по тази тема, разбрах, че всъщност има голям вакуум за адекватна, достъпна и съвременна информация за кърменето, така че някак от самосебе си се заех полека-лека да я попълвам, защото виждах, че и други майки се нуждаят от нея. И малко по малко, нещата се затъркаляха…

[22.3.2009 г. 21:32:53] Magdalena says: какви са отговорностите ти като ла лече консултант?
[22.3.2009 г. 21:42:18] Бу says: Лидер-консултантът на Ла Лече Лига прави най-вече това: дава информация и подкрепа, лично, по телефон или друг метод накомуникация, на всички майки, които се нуждаят от нея, води емсечни срещи на различни теми за всички заинтересовани бъдещи и настоящи майки, където се обсъждат широк спектър въпроси, сред които
• защо кърменето е добро за майката и бебето
• подготовка и очаквания
• да започнем кърменето с добър старт
• преодоляване или избягване на предизвикателства и трудности
• семейният живот с бебето
• родителски грижи за бебето през нощта
• сънят на бебето
• връщане на работа
• хранене и отбиване
Разбира се, за да е от максимална помощ за майките, ЛЛЛ лидерът се поддържа в крак с новата информация в областта. Като допълнителен доброволен ангажимент някои ЛЛЛ лидер-консултанти сътрудничат с родилни домове или курсове за бъдещи родители.
[22.3.2009 г. 21:42:34] Бу says: позволявам си да копирам готово, понеже няма смисъл да преразкажа 🙂
[22.3.2009 г. 21:44:35] Бу says: секунда


[22.3.2009 г. 21:45:38] Magdalena says: Имаш ли връзка с болници, лекари, сестри и имаш ли надежда, че практики, които на запад са реалност от доста отдавна и улесняват кърменето ( да се даде бебето на майката, кърмене без режим, да не се дават биберони и пр…) ще станат реалност в бг?

[22.3.2009 г. 21:46:59] Бу says: Не само имам надежди, в последните 6 години виждам как нещата се променят и каква огромна разлика има от тогава до сега. Разбира се, това са промени, които не могат да се случат за един ден, взимат време, усилия, нерви и желание – но се случват и вярвам, че все повече нови родители ще се възползват от това. Родителите от своя страна също имат ангажимент – те трябва да са максимално информирани и подготвени, не бива да разчитат, че болничният персонал ще може да свърши нещата вместо тях. В идеалният случай родителите ще отиват за раждането на своето бебе добре подготвени емоционално, физически, а също и като събрана информация, а екипът на болницата ще работи заедно с тях.

taniaruseva11

[22.3.2009 г. 21:51:24] Magdalena says: много се радвам,че има промяна…на мен ми се струва, че майките, желаещи да кърмят срещат големи перипетии… как виждаш/преценяваш сегашната ситуация (неинформираността при мед. персонал и агресивното даване на шишета и биберони на новородени)?

[22.3.2009 г. 22:06:30] Бу says: Действително, доста майки се изправят пред проблеми след раждането на бебето си. За съжаление, част от проблемите лежат при самите нас, майките. От личен опит знам, че доста жени са склонни да прекарват деветте месеца на бременността, като се информират основно за нея и за Най-Важният Ден: раждането на бебето. Сравнително малко бъдещи майки се стараят да се информират отрано за това, какво ще се случва после, а би трябвало: бременността е само девет месеца, раждането трае само един ден, а животът с бебето – е ами, цял един живот пред нас.

Не само информираността на майката, но и подкрепата на семейството й може да е от изключително голямо значение, за да бъде кърменето успешно.
Едно от най-важните неща, които винаги се старая да препоръчам на бъдещите майки, които идват да слушат лекцията ми за Подготовка за кърмене е: „Четете! Информирайте се! Разпитвайте успешно кърмили жени около вас. Подгответе бащата и бабите, споделяйте с тях наученото!“
Това може да се окаже много полезно след раждането на бебето: дори да срещне проблем, майката може би ще е чела или слушала за него в аванс и ще знае, че има такова нещо и къде да потърси правилна информация, вместо тепърва, притеснена, да започне да звъни по телефона, да рови в книги и интернет. Ако майката да не се сеща, таткото или бабата може да се сети нещо, което бъдещата майка е споделяла и да й подскаже решение, а дори това да не стане, ако семейството е малко или много подготвено и информирано, ще може да оказва по-пълноценна и по-адекватна подкрепа на кърмещата майка, което може да е от изключително значение в стресов момент.

Разбира се, някои от не съвсем съвременните болнични практики също могат да са пречка за добър старт на кърменето. За това също е важно майката и бащата като родители, но и като ползващи услугите на болничното заведение, да знаят какво да очакват и как да реагират. Ако майката е предварително добре информирана, ако знае къде да намери подкрепа, може също така да подходи съобразно ситуацията. Тя има право да откаже биберон-залъгалка за бебето си; може да потърси информация от лекаря дали дохранване наистина е необходимо; ако тя и бебето са в добро здраве, може да иска да го кърми на поискване, вместо под режим. Ако повече родители искат да поставят бебето си рано на гърда, майка и бебе да са настанени в една стая, да хранят на поискване – вероятно в повече родилни домове тези неща ще започнат да се случват и ще се превърнат в норма, както е в повечето страни по света от десетилетия.

Хубавото е, че дори да не започне с идеален старт в болницата, в повечето случаи с известни усилия и търпение кърменето може да протече успешно и да бъде толкова дълго, колкото майка и бебе желаят. Първите дни след раждането са важни, безспорно, но за щастие човешките бебета са адаптивни и обикновено с помощ от страна на майката и подкрепата на семейството успяват да се нагодят в новата ситуация и сравнително бързо могат да влязат в ритъм.


[22.3.2009 г. 22:06:56] Magdalena says: уау
[22.3.2009 г. 22:11:01] Magdalena says: ок:) наистина в днешно време нямаме извинение за нищо, защото информация се намира много лесно:) да живее интернет…още един въпрос, ако не ти харесва не го отговаряй, но на мен ми е много интересно как нещо толкова естествено и лесно се е превърнало в нещо, което повечето майки се съмняват, че може да е успешно
[22.3.2009 г. 22:11:15] Magdalena says: имам само още 3 въпроса
[22.3.2009 г. 22:25:07] Magdalena says: ?

[22.3.2009 г. 22:25:51] Бу says: секунда, маги


[22.3.2009 г. 22:25:59] Magdalena says: но пробс

[22.3.2009 г. 22:30:09] Бу says: Нещо, което навремето всяка жена е виждало още от дете: роднини, приятелки, всички жени около нея раждат бебетата си и ги слагат на гърда, кърмят ги и се съобразяват с нуждите им. Нещо, което е изчезнало в последните десетилетия от ежедневния ни живот, а е много важно, защото част от най-важното обучение за естественото хранене на бебето е да се гледа как се прави то. Когато едно време жените са били заобиколени от други жени, от които да се учат как да кърмят, как да отглеждат бебетата си, всичко е било лесно и се е получавало естествено. Заместител в днешно време могат да се явят групите за взаимопомощ от майки за майки от типа на Ла Лече Лига, но определено си има отражение това, че през 50-те години на миналия век масово навлиза храненето с адаптирано мляко, което прекъсва естествената връзка от жени за жени, която хилядолетия наред им е помагала да се подготвят за новата роля в живота си на майки, като наблюдават други жени наоколо и се учат от тях.


[22.3.2009 г. 22:31:15] Magdalena says: кажи едно нещо, което би казала на бременна жена, която иска успешно да кърми детето си.

[22.3.2009 г. 22:37:34] Бу says: Бих я посъветвала да се информира възможно най-много още сега, докато е в очакване на детето си. Да споделя с таткото това, което е научила (защото малко мъже ще седнат да четат книги за кърмене). Да говори с жени, които имат положителен опит с кърменето. Да подготви деликатно и бабите, че внучето им може би ще бъде гледано по начин, различен от подхода им навремето и това не оспорва подхода им като родители, а просто всеки взима своето решение такова, каквото го чувства най-правилно според възможностите си и знанията си.
Да посещава срещи с други бъдещи и кърмещи майки, където не само може да получи адекватна и съвременна информация, но и да изгради мрежа за подкрепа, която може да й е от голяма помощ след това.
Когато роди бебето си, въоръжена със знания и търпение да се опитва да се вслушва в сигналите, които й подава то, както и да се опитва да разчита сигналите на собственото си тяло. Инстинктите и усетът ни като родители, дори съвсем нови, често са правилни и не ни подвеждат. И ако нещата не вървят както е очаквала, да си даде време: често както майката, така и бебето имат нужда от период, в който се учат и свикват един с друг. Първите седмици може да са по-трудни – но след това обичайно нещата се нареждат и влизат в релси. Така че, нека има търпение и да се опита с малки стъпки, ден за ден, да гледа позитивно на нещата.
[22.3.2009 г. 22:38:22] Magdalena says: 🙂
[22.3.2009 г. 22:38:30] Magdalena says: каква е най-смешната реакция, която си получавала когато твой събеседник е научавал, че си кърмила 3год и …
[22.3.2009 г. 22:38:41] Magdalena says: не знам точно колко е било

[22.3.2009 г. 22:38:50] Бу says: пиши го 3+ 🙂
[22.3.2009 г. 22:39:05] Magdalena says: що?
[22.3.2009 г. 22:39:13] Бу says: ми щото е вярно 🙂
[22.3.2009 г. 22:39:15] Бу says: 3+ си е
[22.3.2009 г. 22:42:42] Бу says: Хората около мен винаги са реагирали доброжелателно, когато са научавали, че все още кърмя ‘голямо’ дете. А колко голямо е едно дете за майката, това е друг въпрос 🙂 Питайте баба си, за която майка ви е още дете… Най-често с лека изненада са ме питали „Още ли кърмиш“, последвано от „Не те ли хапе“ и „Как ще я отбиеш?“ Това са все лесни въпроси и обичайно им е било интересно да научат какво имам да кажа за тях 🙂 Не бих казала, че съм се сблъсквала с особено негативни реакции… което, разбира се, може да е пряк резултат от моето твърдоглавие 😀


[22.3.2009 г. 22:44:08] Magdalena says: аз всъщност в началото исках да те поздравя с добрата новина, но в суматохата забравих
[22.3.2009 г. 22:44:59] Magdalena says: ще научим ли от твоя блог как вървят нещата с бъдещото кърмаче?

[22.3.2009 г. 22:47:11] Бу says: Благодаря ти, много си мила. Предполагам, че да – в блога си пиша както неща за кърмене, така и други от ежедневието си, а като с всеки родител, детето – и в бъдеще, живот и здраве, децата – съставляват голяма и важна част от него. Така че най-вероятно бъдещото кърмаче също ще получи своето място в царството ми 🙂


[22.3.2009 г. 22:48:02] Magdalena says: то много активно ще работи за каузата 🙂

[22.3.2009 г. 22:48:25] Бу says: Да, да се надяваме че ще ми съдейства (chuckle)
[22.3.2009 г. 22:49:08] Magdalena says: последно:а как ще коментираш това че навсякъде ни заобикаля женска гръд, в същото време не е прието да се кърми на публично място?
[22.3.2009 г. 22:55:01] Бу says: От една страна, действително е малко дразнещо това, че женски гърди рекламират всичко от ароматизатори за тоалетни до мотори. Много хора като че ли са така повлияни от рекламите, че някак забравят първоначалната и много важна функция на гърдите: така, както бебето се износва в корема на майката, се храни от гърдите й и това е естественото продължение на появяването му на бял свят. От друга страна обаче, не мога да се съглася, че тук не е прието да се кърми на публично място, не и у нас, в България. Тук, за щастие, почти всички „модни“ тенденции идват със закъснение и докато фалшивото пуританство, което позволява гърдите да продават пържоли, но се възмущават от дискретната гледка на кърмеща жена, така и не ни е застигнало. Повечето хора реагират с разбиране и радост при вида на кърмеща майка и това не е много чудно – само преди поколение това е била най-нормалната гледка.
[22.3.2009 г. 22:56:19] Magdalena says: 🙂 тва с пържолите ми хареса:)
[22.3.2009 г. 22:56:37] Magdalena says: ми май това е

[22.3.2009 г. 22:56:43] Бу says: маги, благодаря ти
[22.3.2009 г. 22:56:53] Magdalena says: благодаря ти, че остана до толкова късно
[22.3.2009 г. 22:57:42] Magdalena says: и благодаря на търпението на марко, който ми позволи да щракам по клавишите докато кърмех:)

[22.3.2009 г. 22:57:49] Бу says: (rofl) нацелувай го
[22.3.2009 г. 22:57:54] Бу says: лека нощ!

02 comments on “Скайп интервю: Таня Русева от Ла Лече Лига

  • krem , Direct link to comment

    И Бу и Василена са страхотни и никога няма да се уморя да чета съветите им. И преди съм го писала – благодарение на тях смятам, че ще имам едно щастливо бебе – кърмено и гушкано 🙂

  • Neve , Direct link to comment

    Как бих предложила на сина ми Тед да смуче силикон като го гледам с какво желание суче…как го правят някои?

Comments are closed.