Гигафабриката на Tesla Motors ще прави най-добрите батерии в света

Гигантът Tesla смята да трансформира изцяло индустрията на батериите. До 2017 г. компанията ще издигне чисто новата Gigafactory, чийто капацитет за производство на батерии ще бъде огромен – годишно тя ще може да осигурява необходимите за 500 000 електрически коли. И то батерии, обещава се, много по-добри и евтини от сега наличните. А това ще има огромно влияние върху автомобилната индустрия, технологичния сектор и, в крайна сметка, ежедневно потребяеми битови уреди от всякакъв вид. Самите Tesla пишат в блога си, че новата фабрика ще им позволи да намалят цената на литиево-йонните батерии много по-бързо, отколкото изобщо се е смятало за възможно.

Ето схематично представяне на процеса:

Огромната производствена база ще даде възможност да се възползват от ефекта на икономията на мащаба и минимизират разходите чрез множество иновации, значително намаляване на отпадъците, оптимизация на свързаните процеси и старателно следене на извънредните разходи. Планът е до 2020 година гигафабриката годишно да прави повече литиево-йонни батерии, отколкото са били произведени в целия свят за 2013 година.

 След като от години произвеждат електрически автомобили, но във високия ценови клас, Tesla сега е фокусирана върху създаването на електрическа кола за масовия пазар и според тях до края на първата година от производството й, гигафабриката ще е намалила kWh цената на батерията с повече от 30%.

TESLA