Ученици за бъдещето на енергията - лого

Тези ученици са супер: направили са работещ модел на град, такъв какъвто искат да бъде

Ако сте били на някой от форумите ни, знаете, че това, което се случва на сцената е само една част от всичко. И този път ще има много много интересни неща във фоайето на залата.

Едно от тях е толкова яко, че не успяхме да го запазим за изненада до Форума Бизнес: седем съученика от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ ще представят своята визия за бъдещето на енергията с малка изложба на миниатюрни работещи модели на къщи и автомобили с фотоволтаично захранване, ветрогенератори и водноелектрическа централа.

Нямаше как да не ги поканим да бъдат част от форума. Пожелаваме си повече такива ученици.

Преди няколко дни се срещнахме с тях (Стоян, Спасимир, Ангелина, Павлина, Светлин, Християн и Николай от 11е и 10в клас), за да разберем какво ги е накарало да да вложат от собственото си време за направата на тези прекрасни модели.

учениците

Как се роди идеята за ВЕИ експозиция?

Спасимир: Забелязахме, че на няколко изложби се показваха такива макети и ние почнахме да правим свои.
Павлина: Искахме да покажем нещо ново, започнахме през 2010 г.

Какво включва вашата експозиция?

Стоян: Имаме цял жилищен комплекс от няколко блока захранван от слънчева енергия, така може да изглежда един квартал изграден с използванета на smart grid.

Светлин: Един от макетите ни наричаме „спа център мечта“. Слънчевите панелчета на покрива са свързани с резервоари, които наистина затоплят вода. Самата вода има функция за охлаждане на панелите.

Спас: Направили сме в по-голям мащаб просто дом с мини ветрогенератор и електрическа кола.

Християн: Най-сложно беше да направим работещ модел на ПАВЕЦ (Помпено-акумулаторна водноелектрическа централа). Идеята е, че помпата връща водата обратно горе, когато няма нужда от електричество, освен нея нашата турбина захранва малък електромотор.

Откъде взехте компонентите на моделите (например фотоволтаичните панелчета)?

Ангелина: Соларните панели взехме от магазини, работата свършихме основно сами. Някои части ни дадоха фирми, но нямаме спонсори които са ни помагали финансово.

Продават ли се експонатите?

Стоян: И преди са ни питали. Не ги продаваме. Може би бихме направили някой нов по поръчка.

Какво се надявате да постигнете с експозицията?

Спасимир: Да представим бъдещето, така както искаме да бъде то.

Павлина: Бихме желали всичко това да стане реалност и затова се занимаваме така усилено и изработваме проекти на бъдещето. Имаме клуб „Зелена енергия – ВЕИ“, задължително избираемата ни специалност също е Фотоволтаици, понеже всички много искаме това.

Виждате ли реализация във ВЕИ сектора?

Стоян: О, да разбира се. А откакто имаме и такава специалност в гимназията, ще излизат подготвени кадри, които вероятно ще продължат образованието си в тази перспективна специалност. Тогава ще се получи реализацията във ВЕИ сектора.

Павлина: Бих се занимавала с това, ако имам възможност.

Спасимир: Имам познати, които разработват фотоволтаични инсталации и бих работил в тази насока определено.

На Форум Бизнес ще присъстват асоциации и предприемачи от ВЕИ бранша. Какво ще им пожелаете?

Спасимир: Всичко най-хубаво. Надяваме се законите да се променят така, че да насърчат да има повече соларни ферми, ветрогенератори, да се използва биомасата и все повече хора да се занимават и да инвестират в това.

Форум Бизнес

РЕГИСТРАЦИЯ >>

One comment on “Тези ученици са супер: направили са работещ модел на град, такъв какъвто искат да бъде

Comments are closed.