Топ 6: TED-а на тема здраве

По обичай събираме няколко прекрасни TED речи на тема здраве преди следващия форум. Историите в тях разказват за гените, навиците и дълголетието, позитивните емоции и новите подходи в борбата с рака. Приятно гледане, а за повече идеи и вдъхновение по темата ви очакваме на 17 март на Форум Здраве.

Здравето е свързано с мястото, на което хората живеят. На TEDMED, Бил Дейвънхол показва как правителствени данни за случаите на инфаркти разпределени по населени места и информация за депа на токсични отпадъци, могат да се комбинират с мобилни GPS приложения, за да държат докторите в течение за влиянието на околната среда върху здравето ни. Това се нарича „гео-медицина“.

За да намери пътя към дълъг живот и здраве, Дан Бютнер и екипът му проучват световните „Сини зони“ – общности, чиито възрастни живеят с енергия и жизненост до рекордна възраст. На TEDxTC той споделя 9 общи диети и навици на живот, които ги поддържат жизнени и след 100-годишна възраст.

Дийн Орниш твърди, че когато хората живеят по-здравословно, ядaт по-добре, спортуват и обичат повече, мозъчни клетки започват да нарастват. Това означава, че навиците ни могат да влияят на генетично ниво. Това е добра новина!

Стюарт Браун, казва че хуморът, игрите, грубите шеги, флирта и фантазиите са повече от забавление. Многото игри в детството ни превръщат в щастливи възрастни, а играта като вече пораснали хора ни прави и по-умни.

По традиция лечението на рак е било късогледо съсредоточено върху провинилите се индивидуални клетки. Д-р. Дейвид Ейгъс говори за нов подход, при който се използват нетипични лекарства, компютърно моделиране и протеинов анализ.

Българският учен и предприемач Мартин Мартинов споделя революционния си метод за откриване на нови лекарства и нови употребите на съществуващите. Той е стотици пъти по-бърз и евтин от подходите, които използват фармацевтичните компании. Видеото е от TEDxBG 2012.

Форум Здраве
17 март 2012

Регистрирай се >>