Форум Заедно: Архитект Пламен Братков за Града и живота ни с него

Лекторите на Форум Заедно 2014АРХ. ПЛАМЕН БРАТКОВ

BratkovZaedno

Гледа на архитектурата като на „добър роман“ и с всяка сграда разказва истории. Някои от най-добрите, които е разказал заедно с колегите си от Aedes Studio, се казват Жаклин, Urban Modul и Red Apple. (Когато специално Жаклин се появи на бул. „България“ 60 в далечната 2007 г., минувачите забавяха крачка и се обръщаха след нея като след фатална жена, тя си отнесе моментално два приза от конкурса Сграда на годината у нас и една номинация за може би най-престижната европейска награда за съвременна архтектура Мийс ван дер Рое. А Aedes въобще не спряха дотук.)

На града Пламен Братков гледа през силно критичния поглед на Група Град или „архитекти за позитивна промяна на обществената архитектура в България“. Представляват изцяло мъжка банда от дръзки и яростни, (относително) млади архитекти, за главите на които вероятно главният архитект на София е обявил награда. Шегуваме се, те просто наистина умеят да обясняват чудесно защо новата „Витоша“ е боза. И как градоустройството ни ще продължава да прилича на серия варварски набези, докато се случва тихомълком в нечий кабинет.

__

Каква история ще ни разкажеш на Форум Заедно?
За Града и живота ни с него.

Откъде идваш?
Отдалеч.

Какво си оставил зад гърба си?
Успял съм да повдигна завесата.

Накъде отиваш?
Надалеч.

Къде те намираме?
В началото.

Като какъв човек би искал да те запомнят внуците?
Като добър човек.

Какво правиш, когато не знаеш какво да правиш?
Крачка назад.

Кое е първото правило, което би написал в „Ръководство как да живеем заедно?“
Виж другия.

Кое е камъчето, което обръща каруцата?
Недоверието.

Какво трябва да загубиш, за да намериш себе си?
Нищо от себе си.

Ако можеше, на кого би влязъл буквално в кожата?
В кожата на Орешарски, за да си подам оставката.

Заедно сме…
… пъстри.

__

Форум Заедно
27 април 2014

Регистрирай се >>


Коментари

 1. Еь, голямо самочувствие в това момче. Ето самочуВствието е първото нещо, което трябва да загуби в себе си. Да е жив и здрав.

 2. Ами не съм естет или поне не претендирам да налагам естетични норми на околните, но посочените сгради са чудовищно грозни, Жаклин и Червената ябълка, в които съм гледала жилищни имоти, са анти-функционални и непригодни за жилищни цели. Червената ябълка е кацнала буквално върху два булеварда, на супер натоварено кръстовище, а частта й, която не е върху пътя, гледа на север.

 3. Самочувствието е нещо лошо така ли? Този архитект работи само с частни инвеститори. Хората му доверяват инвестицията си. Да те избират в условията на свободен пазар си е доста реална основа за самочувствие. Сложете го това на фона на толкова корумпирани архитекти на държавна работа, които изнудват инвеститорите да проектират при жените и децата им или при разни приятелски фирми. Тук е доста по-просто – на вас ако са ви чудовищно грозни сградите му просто няма да си проектирате при него.

 4. Не мисля, че хубавите сгради са тези които гледат на юг например.
  Аз мисля, че и двете сгради са страхотни и нищо не е съвършено, а стремежа е в развитието.
  Не съм гледала “жилищни имоти” в посочените сгради, но намирам че всяка следваща работа на “човека с голямото самочувствие” е по-добра.
  Red Apple е страхотна.
  Аз съм естет, архитект и е страхотно хора с качества, като арх. Братков да говорят и споделят мисли и опит.Градът ни ще стане по-шарен, по-разнолик, защото работата ни е като на портретиста – показва лицето на собственика.